2020.08.06. 17:57:04 12070 306

Mennyi ideig él a vírus a különböző felületeken?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a korlátozások enyhültek, utazunk, találkozunk másokkal, bevásárolni járunk és így tovább, egy szóval élünk..., a vírus még közöttünk van. Persze nem szükséges bepánikolni, elegendő, ha továbbra is odafigyelünk azokra a higiénés szabályokra, amelyek világjárvány esetén alapvetőek.

Bevásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bevásárlás

Ilyen higiénés alapvetés például a helyes és gyakori kézmosás valamint a maszk viselése.

Ezenkívül, az otthonunkban jól tesszük, ha gyakrabban fertőtlenítjük a következőket:

  • munkalapok
  • asztalok
  • kilincsek
  • Fürdőszoba felszerelés
  • Telefonok
  • Billentyűzet
  • Távirányító
  • WC
  • villanykapcsolók

Íme, hány napig képes a vírus életben maradni különböző felületeken - a listát a WEBMD.com állította össze:

Fém
Példák: ajtókilincsek, ékszerek, ezüst
5 nap

Faipari termékek
Példák: bútor, padló
4 nap

Műanyag
Példák: mosószer-palackok, metró- és buszülések, hátizsákok, liftgombok
2-3 nap

Rozsdamentes acél
Példák: hűtőszekrények, edények, mosogatók, néhány vizes palack
2-3 nap

Karton
Példák: szállítódobozok
24 óra

Réz
Példák: teáskannák, főzőedények
4 óra

Alumínium
Példák: sörös és üdítős dobozok, alufólia,
2 - 8 óra

Üveg
Példák: ivópoharak, mérőpoharak, tükrök, ablakok
Akár 5 napig

Kerámia
Példák: edények, kerámia, bögrék
5 nap

Papír
Példák: levél, újság
Az idő hossza változó. Egyes coronavírus-törzsek csak néhány percig élnek papíron, mások legfeljebb 5 napig

Étel
Példák: készétel házhoz szállítással
Úgy tűnik, hogy a koronavírus nem terjed át az ételeken

Víz
A koronavírust nem találták az ivóvízben. Ha ez bekerül a vízellátásba, akkor a helyi vízkezelő telep kiszűri és fertőtleníti a vizet, amely megölheti a baktériumokat, vírusokat.

Szövetek
Példák: ruhák, ágyneműk
Nem sok kutatás van arról, hogy a vírus mennyi ideig él a szöveten, de valószínűleg nem olyan hosszú, mint a kemény felületeken.

Bőr és haj

Még nincs kutatás arról, hogy mennyi ideig élhet a vírus a bőrön vagy a hajon. A megfázást okozó Rhinovírusok órákig életben maradnak. Ezért fontos gyakran mosni vagy fertőtleníteni a kezeket, amelyek érintkezhetnek szennyezett felülettel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.