2019.06.26. 10:30:25 9566 261

Menorca, a "kis" Mallorca
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Menorca leginkább a nyugis nyaralást keresőknek nyújthat minőségi élményt, így ha tengerparti nyaralásra vágysz, szép és kevésbé zsúfolt környezetben, akkor itt a helyed!

Menorca (Forrás: 123rf.com, tuulijumala) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menorca (Forrás: 123rf.com, tuulijumala)

Menorca dióhéjban

Menorca a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek második legnagyobb szigete a maga 694 km2-es területével. Kisebb, mint Mallorca, de nagyobb Ibizánál. Mallorcától hozzávetőleg 40 kilométerre, észak-keletre található. A sziget 52 kilométer hosszú, és 15 kilométer széles. Menorca lakossága kb. 95 ezer fő (egyes források szerint csak 67 ezer). Alapvetően sokkal nyugisabb, kevésbé felkapottabb hely, mint a szomszédos sziget, Mallorca. Fő turisztikai adukártyája, hogy a méretéhez képest nagyon nagy a strandok választéka. Menorcának több strandja van, mint Mallorcának és Ibizának együttvéve!

Menorca szigetén a főszezon július közepétől szeptember közepéig tart. Az Easyjet fapados légitársaság nyáron 2 hónapon keresztül ontja a briteket a szigetre, de az év többi részén elég kevés a látogató. A holtszezonban a repülőtérre is csupán Barcelonából jön néhány járat. A szigeten több olyan állat- és növényfaj él, ami endemikus, azaz csak itt található meg. Menorcát az UNESCO bioszférikus rezervátumnak minősítette. A sziget természeti értékeinek megóvása stratégiai cél, s emiatt nem is törekednek olyan tömegturizmusra, mint ami Mallorcára jellemző.

A sziget két jelentősebb városának, Cuitadellának és Mahonnak (katalánul Maó) a meglátogatása mindenképpen ajánlott. A kb. 30 ezres Mahon a sziget déli részén található, Ciutadella a nyugati oldalon. E két várost köti össze a sziget fő országútja és e két városban él a sziget lakosságának háromnegyede. A helyiek spanyolul (azaz castellano) és katalán nyelven beszélnek. A helyiek jellemzően segítőkészek, barátságosak a külföldiekkel, sőt megerőltetik magukat az angol nyelv használatában is. Egyébként a szigeten elég sok brit, francia és német él állandó jelleggel. A hotelekben, vendéglátásban dolgozó fiatalabb alkalmazottak valamennyire beszélnek angolul.

Menorcán igazán nincsenek hegyek, csak dombok, legfeljebb néhány száz méter magassággal. A legmagasabb pont csupán 358 méter. A sziget északi részének partvonala nyersebb, vadabb, sziklás, a déli oldalon vannak inkább a használható strandok. A sziget déli része kevésbé szeles, mint az északi. Nyáron a szigeten a száraz meleg van, nappali átlagos 28 fokos hőmérséklettel. Télen kellemes 15-17 fok a nappali átlaghőmérséklet. Áprilistól októberig fürdeni lehet a tengerben. A tengervíz hőmérséklete: májusban 22, júniusban 24, júliusban, augusztusban 26-27, szeptemberben 25-26.

Menorcát északról érinti a hideg, száraz széljárás, a tramuntana. A gazdák sok kilométer hosszúságú kőfalakkal védik a földjeiket. A szél nyáron kellemesen csillapítja a térségre jellemző hőséget, azaz Menorca jó hely azoknak, akik nyáron nem akarnak szenvedni nagy hőségtől. Júliusban, augusztusban, szeptemberben ugyan lehet napközben 30-32 fok, de a széljárás miatt ez nem annyira megterhelő. Májusban a maximális hőmérséklet 25-26 fok körüli, éjszaka 18 fok körül, a tengervíz 22.23 fokos. A legkevésbé csapadékos hónap a július. A június és az augusztus is elég száraz. Májusban sem gyakori az eső.

10 dolog, ami tetszett

  1. Ciutadella kikötője és a városkában a szombati piac, valamint a kicsi, de nagyon csinos katedrális
  2. Egy nyugis, eldugott, csodás strand: Playa de Cavalleria, és általában az öblökben a tenger kékjének delejes átütő ereje, az okkersárga homok látványa
  3. A sziget dimbes-dombos, de azért nagyon jókat lehet kerékpározni
  4. Mahonnál az egyórás kikötői körutazás 10 euróért (a világ második leghosszabb/legmélyebb természetes kikötőhelye - 6 km)
  5. Menorcán nagyobb a tisztaság mint Ibizán és Mallorcán.
  6. Egész jól és olcsón használható a távolsági buszközlekedés (2-3 busztársaság működik más és más körzetben)
  7. Fornells, egy aranyos városka (ex-halászfalu) vakítóan fehér házakkal
  8. Alig vannak magas épületek
  9. Jól láthatóan hatékony a környezetvédelem
  10. A legmagasabb pontról, az El Tororól a sziget panorámája

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Jellemző, hogy az időjárás szeles, nem véletlenül nevezik Menorcát "szeles szigetnek"
  2. Cala Blanes a hotelmonstrumokkal, sok giccsel, részeg britekkel, picit Ibizára és Mallorcára hajazva. Ez nem az igazi idilli Menorca; Cap d'Artrutx-ot is érdemes elkerülnie azoknak, akik Menorcától a nyugalmat remélik
  3. Mahon unalmasabb, mint Ciutadella, leszámítva a hatalmas természetes kikötőjét és néhány macskaköves kis utcáját
  4. Mahon, amikor az óceánjárókról késő délelőttönként hatalmas tömegben oda kiáradnak a turisták
  5. Sok öböl autóval nem közelíthető meg teljesen (odáig is többnyire hepehupás az út), és így gyalogolni kell sokat (15-25 perceket) a melegben
  6. A híres-nevezetes Cala Macarelleta strandján a sok algahordalék
  7. Menorcán az árszint valamivel magasabb, mint Mallorcán (tán mert kisebb a piaci verseny)
  8. A szieszták idején a szolgáltatások lebénulása
  9. A Turqueta strandon a medúzák (más strandokon nem voltak)
  10. Az agyonsztárolt helyi dicsőségük egy disznókolbász, a sobrasada itthon nem lenne versenyképes, pedig paprikás

Repülés, repülőjegy és hajós megközelítés A légijáratok a Maó melletti St Climent repülőterére közlekednek. Nyáron rengeteg charterjárat jön ide, főleg Nagy-Britanniából. Menorca ugyan nem felkapott, de azért évente mégis kb. 2,5 millióan érkeznek ide repülővel. Barcelonából komppal közel 8 órás hajózással lehet eljutni Menorcára. Hetente többszőr közlekedik két társaság - a Transmediterranea és a Belearia - járata. Van kompkapcsolat Menorca és Valencia között, Palma de Mallorca-i megállással. Érdekes, hogy Ciutadella közelebb van Mallorcához(43 km), mint a sziget keleti végén lévő Mahotól (47 km).

Szállás A szálláslehetőségekben a hotelek dominálnak, de vannak jócskán alternatívák: panziók, lakások, birtokokon (finca) lévő házak (agroturizmus jelleg is), apartmanok stb. Menorcán viszonylag kevés és kis kapacitású a kemping és az ifjúsági szállás kínálata. Közvetlen kontaktus esetén a bérelhető házaknál probléma, hogy a tulajok elég lusták válaszolni az e-mailekre. A komolyabbak legalább írnak két napon belül. Az ilyesmit hát jobb, biztonságosabb utazási iroda közvetítésével intézni.

Helyi közlekedés A szigeten nincs autópálya, autóút. Nincs a szigeten hosszabb szakaszon partmenti út! Van egy, a sziget délkeleti és északnyugati részét összekötő főút, Me1 jelzéssel. A különböző öblök, szigetrészek megközelítésénél mindig visszakerül az autós erre a főútra. Nagy távolságokat nem kell megtenni, lefeljebb 20-30 kilométert. Bérelt autóval bizony könnyebb felfedezi a szigetet. mindazonáltal a helyi távolsági közlekedés is jól használható, mivel a települések többsége között jó a forgalmi összeköttetés. Szinte minden internetes forrás megerősíti, hogy érdemesebb előre foglalni bérelt autót, mert helyben drágább.

Létezik egy éjjel-nappal közlekedő vízi taxi Es Castell és Mahon között. Egy útra az ár 10 euró/fő körül van. Menorca ideális hely a bicajozás szerelmeseinek. Ciutadella városból a sziget számos látványossága 1-2 órás kerékpározással megközelíthető, ráadásul kerékpáros utakon. A nem túl magas dombokra való felkerekezéshez persze elkel a jó kondíció, és a széllel is gyakran meg kell küzdeni. (Napi kb. 25 euróért lehet kerékpárt bérelni.)

Étkezés

A sablonos turista éttermek helyett érdemes olyan kis vendéglőkbe menni, ahol a helyiek étkeznek. Olcsóbb és a helyi specialitásokat lehet kipróbálni. Ezek nem a gasztronómia csúcsai, de többnyire finomak. Ha van az étlapon Caldareta de langosta, azaz egyfajta rákleves, na azt meg kell kóstolni.

  • Fornellsben vannak talán a legjobb éttermek.
  • Az italok frontján a legnépszerűbb egy helyi gin, amit azárt a britek - honosítottak meg a szigeten. Édesség területén a fő helyi specialitás a flaons, ami tojás és sajt alapú. Van belőle édes és sós is. Nem egy diétás cucc.
  • Jó eszpresszós kávét nehéz találni.
  • Ajánlott étkezőhelyek:

  • Es Moli des Racó étterem (egy 300 éves szélmalomban kiépített) Es - Mercadal településen, ugyanott a Las Vegas nevű vendéglő (házias étkek)

  • Ciutadellában ebéd a Fabiol (Plaza Pins) nevű, bár jellegű étteremben (szuper kiszolgálás)
  • Fornellsben az Es Cranc a tenger gyümölcsire vágyóknak

Egyéb hasznos információk

Menorca szigetén a nagyobb településeken található gyógyszertár (farmacia). A vezetékes víz nem mindenhol alkalmas emberi fogyazstásra. Ajánlott ásványvizet inni: buborékos víz (agua mineral con gas), mentes víz (agua mineral sin gas).

Nincs időeltolódás Menorca és Magyarország között. A téli és nyári időszámítás váltása azonos Spanyolországban és nálunk.

A sziget keleti részén a napfelkelték, a nyugati oldalon (Ciutadella) a naplementék csodásak.

Strandok

Menorcának kb. 200 méter hosszú partszakasza van a Földközi-tenger mentén.

A sziget déli partjainál vannak a karibi jellegű strandok. Számos öböl csak gyalog közelíthető meg. A strandok nevében a Cala az öblöt jelenti.

Ciutadella városnak magának nincs homokos strandja. Néhány kilométert közelkedni kell ahhoz, hogy eljussunk több kisebb strandolós öbölhöz. Szuper strandok: Macarella és Macarellita (augusztusban nagy a tömeg)

A sziget leghosszabb strandja a Son Bou a déli oldalon (kb. 4 km hosszú).

A városi strandok kivételével minden strandon előfordulnak nudisták, monokini még inkább.

Sok a szinte néptelen strand, pl. a Cala Trebaluger vagy a Cala Fustam.

Forrás: utikritika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...