2015.01.15. 14:33:43 10585 51

Miért fogyassz csírákat és miért ne?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különböző csírák ideális vitamin- és ásványi anyag források lehetnek a téli időszakban. Dúsíthatjuk vele a salátánkat, feldobhatjuk a szendvicsünket és gusztusos dekorációt is készíthetünk belőlük. A boltokban rengeteg különböző fajta csírához hozzájuthatunk, amelyek nemcsak kinézetükben, hanem ízvilágukban és az egészségre gyakorolt hatásukban is különbözhetnek egymástól.

Csírák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csírák

Ha saját otthonodban szeretnél csíráztatni, akkor csakis erre a célra alkalmas magokat vásárolj bio- vagy reform boltokban. Ennek a cikknek nem célja, hogy a csíráztatás művészetével megismertessen, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az elhanyagolt kis élőlényekre, amelyek koncentrált formában tartalmaznak minden vitamint, ásványi anyagot. Ezenkívül a bizonytalan vagy nem megbízható forrásból származó csírafogyasztás veszélyeire is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Melyik csíra mire jó?

A legnépszerűbb csírák hatásai a teljesség igénye nélkül (összefoglalás a tudatosvasarlo.hu oldalról):

Búzacsíra

B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

Hajdinacsíra

Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.

Zab-, rozs-, búzacsíra

Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.

Lencsecsíra

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.

Szójababcsíra

Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.

Zöldborsócsíra

Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.

Fokhagymacsíra

A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.

Hagymacsíra

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Mire ügyelj, ha csírát fogyasztasz?

A tudatosvasarlo.hu óvatosságra inti a csírafogyasztókat egy kanadai kutatásra hivatkozva, mely szerint a csírák a közepesen veszélyes növényi eredetű élelmiszerek közé tartoznak. Miért? A látszólag ártalmatlan kis növények előállítása során nemcsak az izgalmas csírák, hanem egyéb baktérium és más kórokozótörzsek is megtelepedhetnek, mivel a nedves, párás, meleg környezet, ami a csíráztatáshoz kell, a számukra is ideális. Nem kell Einsteinnek lenni, hogy belássuk ez a megállapítás helyénvaló. Ráadásul a termesztés és szállítás során akár Salmonella és E. colli baktériumokkal is szennyeződhetnek, amely lázat és gyomorproblémákat okozhat a fogyasztás után.

Egy-két jó tanács a fertőzések elkerülése érdekében a tudatosvasarlo.hu-ról:

  • Nem ajánlott csírák fogyasztása gyermekeknek, időseknek, terhes nőknek és legyengült immunrendszerrel sem.
  • Csak hűtött terméket vásároljunk meg, kellemetlen szagú csírát ne fogyasszunk el.
  • Ne érintkezzünk puszta kézzel a csírával, amit dobozból veszünk ki (csipesz és gumikesztyű használata javasolt)
  • Étteremben ne együk meg a dekorációnak használt csírákat.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.

Uzsonnára ajánljuk: lencsekrémes szendvics friss zöldségekkel

Az uzsonna az a napszak, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni – pedig egy jól megválasztott délutáni étkezés segíthet fenntartani az energiaszintet, elkerülni a túlevést vacsoránál, és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. A következő recept egy tápláló, növényi fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető opció, amit gyorsan elkészíthetsz és szállítani is könnyű.