2021.02.22. 14:58:50 7594 203

Miért lesz valaki vállalkozó, és mire figyeljünk oda, ha KATA vállalkozást indítunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mire figyeljünk, ha KATA kisadózók leszünk? A vállalkozás magában hordoz ugyan kockázatokat, azonban mégis sokan döntenek a vállalkozás mellett és ennek nagyon sok ok lehet. A legnépszerűbb manapság a KATA vállalkozási forma. Nagyon sokan választják ezt a lehetőséget. Mielőtt belevágunk, mutatjuk, hogy mire is ügyeljünk, amennyiben a közeljövőben KATA adózási formával szeretnénk vállalkozni.

Vállalkozó, KATA - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vállalkozó, KATA

5 ok, amiért valaki vállalkozó szeretne lenni

Sokan, mások hatására szeretnének belevágni valami újba, valami ismeretlenbe. Ezek az emberek látva a más sikerét, felbuzdulnak, és úgy gondolják, ha más képes egy vállalkozást sikerre vinni, akkor nekik is menni fog. Hiszen van ötletük, van tőkéjük és még némi üzleti érzékük is, ami valóban lényeges, ha egy vállalkozást szeretnénk irányítani.

A vállalkozók javarészt rendelkeznek szakértelemmel és ezt a tudást kamatoztatni akarják. Szaktudás nélkül is bele lehet ugyan kezdeni a vállalkozói létbe, azonban szakértők szerint, mégis az az ideális, ha értünk is ahhoz, amivel foglalkozni szeretnénk a jövőben.

Senki sem vágyik túl nagy kockázatra a mai világban, kihívásokra azonban igen. Amikor valaki 10-20, netalántán 30 évet eltölt egy cégnél, belefásulhat a mindennapok monotonitásába. A vállalkozói élet ez esetben valóban kihúzhatja az adott embert a szürke, monoton hétköznapokból.

A vállalkozók gyakran hangoztatják, hogy azért döntöttek az új élet mellett, mert nem kívántak tovább alkalmazottak lenni, nem akartak többé felettest, a saját maguk urai szerettek volna lenni.

Természetesen, olyan is akad, aki kényszerűségből lesz vállalkozó. Vagy nem sikerül olyan állást találniuk, amiben kiélhetik a kreativitásukat és szenvedélyesen végezhetik, vagy olyan ötleteik, újításaik vannak, amelyekre a munkahely nem vevő. De olyanok is akadnak, akik nem igazán találnak a végzettségüknek megfelelő munkát és ilyenkor döntenek a vállalkozó életforma mellett.

Kiknek javasolt a KATA vállalkozás?

A kisadózók vállalkozások tételes adója, azaz a KATA alkalmazása azok számára ideális választás, akiknek az éves bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot. Ebben az esetben az adózó személynek havonta 50.000 Ft tételes adót kell megfizetnie.

A KATA adózást csakis egyéni vállalkozó, Bt. és Kkt. választhatja, Kft. nem. Az egyéni vállalkozás azért is olyan népszerű, mert online is indítható, méghozzá könnyen és egyszerűen. További előnyök, hogy nem költséges a fenntartása, és amiért sokan kedvelik az nem más, hogy a döntéseket is egyedül hozhatja meg a vállalkozó személy. A tevékenység szüneteltethető, és ha a vállalkozó úgy dönt, egyszerűen és gyorsan meg is szüntetheti azt.

Főállásban vagy mellékállásban legyünk vállalkozók?

Mindkét opció lehetséges, hiszen másodállásban is éppúgy lehetünk egyéni vállalkozók, akárcsak főállásban. Másodállásban csakis akkor lehetünk vállalkozók, ha mellette legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkezünk, vagy nappali tagozaton tanulunk, akár közép, akár felsőoktatásban. Amennyiben KATA kisadózók vagyunk, de csak mellékállásban kívánunk vállalkozni, akkor 25.000 Ft-ot szükséges fizetnünk havonta.

Milyen tevékenységet válasszunk?

Amikor valamilyen vállalkozásba kezdünk, minden esetben ki kell választanunk egy főtevékenységet. Egyes tevékenységeket csakis akkor vehetünk fel, ha megvan hozzá a megfelelő szakképesítésünk, illetve egyes tevékenységekhez, akár külön engedély is szükséges lehet.

Szükségem lesz székhelyre?

A cégek és a vállaltok nem működhetnek székhely nélkül. A saját otthonunkat is megjelölhetjük, mint székhelyt, de akár székhelyszolgáltatót is választhatunk, hiszen egy székhelyszolgáltató nagyon megkönnyítheti a mindennapjainkat. A LOGOSZ Cégcsoport is ilyen székhelyszolgáltató. A Cégcsoport segíthet a vállalkozásunk elindításban, de cégalapításban, cégadásban - és vételben, cégmódosításban is számíthatunk rájuk.

Írásunk az Üzleti magazin és Üzlet nőknek közreműködésével készült.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...