2021.04.30. 10:04:25 10214 280

Milyen madár van a kertemben? Kis kerti madárismeret túl verében és galambon.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre madárcsicsergés vesz minket körül, kismadarak színesítik meg a kertünk hétköznapjait. Izgalmas tudni, hogy kik is ők, persze a gerlén és a háziverében túl is. Itt egy kis gyűjtés a leggyakoribb kerti madarakból, hogy te is felismerd a vendégeket!

Vörösbegy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vörösbegy

A kismadarak kedves hangjuk és csinos megjelenésük mellett igen hasznosak a kertben, hiszen a növényi kártevőkkel táplálkoznak. Tehát ellenségeink természetes ellenségei, a barátaink. A cinege, a pinty, a veréb a galamb és fakopáncs mindenkinek ismerős, ám jóval színesebb a leltár.

Házi rozsdafarkú

Egyenes tartású hetyke kis madár, félénk, zizegő mozgásával repked a kertben. Jellegzetes vöröses árnyalatú hátsó tollazata, elől pedig általában szürkésfekete, a tojó szürkésbarna. Élesen, röviden füttyent, évente kétszer költ, és előszeretettel fészkel résekbe, fali üregbe.

Zöldike

Élénkzöld színe könnyen elárulja, ha vele van dolgunk, bár a madarakra jellemző tulajdonság náluk is jellemző: a tojó haloványabb, szürkésebb. Élénksárga faroktő és alsó tollak ékesítik, magevő, de a hernyókat és az ormányosbogarakat is szívesen fogyasztja. Évente kétszer nevel fiókát, elsősorban örökzöldeken rakott fészkében.

Meggyvágó

Rövid tömzsi, jellegzetes mintájú élénk kontúrokkal színezett tollazatú madárka. Magokat, hernyókat, rügyeket, termést fogyaszt és ágvillába épít puhán bélelt fészket.

Tengelic

Sárga, piros, fehér és fekete sávok tarkítják, amit vöröses begy dob fel igazán. Tojó- és a hím madár alig különbözik megjelenésében. Magvakkal táplálkoznak, két-három alkalommal töltik meg fészküket kismadarakkal egy évben, melyet legszívesebben akácra vagy vadgesztenyére építenek.

Csicsörke

Sárgás árnyalatú, rövid csőrű madárkák, a hím zöldessárga begye, torka, szemöldöksávja miatt könnyen megkülönböztethető a tojó szürkés színétől. Minden költéshez új fészket épít, szívesen tartózkodik kertekben, szőlőkben.

Vörösbegy

Nevét -nyilvánvalóan- vörös begyéről kapta, egyébként kis teste felül barna, hasán fehér. Elsők között kezdi a tavaszi csicsergést, dús aljnövényzetű erdőkben szeret lakni, az ott talált rovarokkal táplálja apró testét, de ősszel bogyókat is szívesen fogyaszt. Kertünkben sajttal, túróval, főtt hússal, tojással, almával kínálhatjuk, és vigyázzunk földközelén épített fészkére, cica, kutyus ne férjen hozzá.

Ökörszem

Fahéjbarna, tömzsi, rövid farkú kis madár, patakok, vízmosások közelében, erdőkben érzi jól magát. Lárvákat, szúnyogokat, apró rovarokat eszik és évente kétszer nevel fiókákat.

Forrás: pecato.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...