2014.06.20. 09:43:15 8949 91

Minden háztartásban ott a helye: a levendula
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A levendula nyugtató hatása, és az, hogy távol tartja a molyokat közismert tény, de azt tudtad, hogy számos betegség vagy egészségügyi probléma esetén is segítségedre siethet a levendulaolaj? Most, a levendulavirágzás közepén tartalmazza a legtöbb illóolajat a mediterrán növény, amelyből víz-gőzdesztillációval nyerik ki az illatos és egészséges anyagot. Ha eddig csak párologtatóba vettél félig-meddig szintetikus levendulaolajat, akkor térj át a 100%-os tisztaságúra és használd mindenféle nyavalyára!

Levendula - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Levendula

Levendulaolaj fájdalom ellen

Többféle mozgásszervi fájdalom enyhítésében is segítségedre lehet a levendulaolaj, hiszen izomlazító és nyugtató hatása is van. Ha fáj a hátunk, egy levendulaolajos masszázs enyhülést jelenthet. Egy tanulmány szerint a műtétet követően alkalmazott levendulás inhaláció csökkentette a fájdalomérzetét a betegeknek.

Nőgyógyászati panaszokra

Nőknek igazán hasznos lehet nyáron, mivel gomba- és baktériumölő hatásának köszönhetően mindenféle hüvelyi fertőzés elkerülésében segíthet. Ilyenkor tanácsolható egy csepp levendulaolaj a bugyira, amely antibakteriális hatásának köszönhetően megelőzheti a kórokozók elszaporodását. Hasonló hatása van a teafaolajnak is. Ezek a tippek nyáron jó szolgálatot tehetnek a strandoláskor.

Természetes nyugtató

A levendulaolaj illata nyugtató hatással van ránk, ezért egy stresszes nap után jobbat nem is tehetnénk, mint hogy párologtatunk egy kis levendulaolajat. A levendulás szappanok, fürdősók is pontosan ezt a célt szolgálják. Ha nehezünkre esik az elalvás, akkor varrjunk szárított levendulavirágot a párnánkba vagy csepegtessünk rá levendula olajat. Persze ne annyit, hogy zavaróan erős legyen az illata! Kutatásokkal is bizonyították a levendula idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását, így ezt a természetes stresszoldó módszert mindenkinek ajánljuk. Vizsgázás előtt is inhalálhatunk vele, segíteni fog a lazításban.

Szúnyogcsípésre és gyulladásra

A levendulaolajnak gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását is kihasználhatjuk nyaranta, hiszen mindenféle rovarcsípésre alkalmazhatjuk. Enyhíti a viszketést és a duzzanatot. 25 ml 40%-os alkohollal keverjünk össze 5 ml levendula olajat és egy ruhára csepegtetve tartsuk a csípésen pár percig.

Levendula tea

A levendulaolajon kívül a levendula virága teaként is felhasználható. A meleg italt általában úgy készítjük, hogy 20 g levendulavirágot leforrázunk 1 liter vízzel, majd lefedjük és 5-10 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Lefedni azért szükséges, hogy ne szökjön el az értékes illóanyag. Napi 1-2 pohárral, kortyonként fogyasztjuk, étkezések előtt. A levendula tea hatékony lehet migrén és gyomorgörcsök ellen, segítheti az emésztést valamint nyugtató hatással van az idegekre is (már csak a fent említett illat miatt is).

Elsőre lehet, hogy az aroma miatt olyan, mintha szappant innánk, de rá lehet érezni az ízére. :)

Illatos gyógynövény a ház körül

A levendula mező tehát nemcsak gyönyörű és illatos, hanem rendkívül hasznos is. Hazánkban Tihany és Pannonhalma is híres egybefüggő levendula mezejéről és az ott készülő gyógyhatású készítményekről, de saját udvarunkban, teraszunkon is gyönyörködhetünk benne! Ráadásul, a szúnyogokat is elriaszthatja!

Ha szeretnél a levendulához hasonló hasznos növényeket ültetni a teraszod környékére vagy a konyhakertedbe, akkor olvasd el a fűszernövényekről szóló cikkünket!

Forrás: organicfacts.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...