2017.01.17. 08:18:41 12750 310

Mindent a torokfájásról: vírus vagy baktérium?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon a torokfájásod egyszerű megfázásnak köszönhető, influenzának, torokgyulladásnak vagy mandulagyulladásnak? Azt tudjuk, hogy általában ez az első jele a szimpla náthának, és általában egy vagy két nap után el is múlik, ha erről van szó, de súlyosabb is lehet a dolog. A leggyakrabban vírusok okozzák a fájdalmat, ám baktériumok és egyéb okok is állhatnak mögötte. Nézzük meg, mi a különbség!

Torokfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Torokfájás

Nátha és megfázás

A sima megfázás egyéb tünetei a torokfájáson kívül az orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás, ez időrendben akár követheti is a torokfájást. Általában egy kis ágynyugalom, meleg tea, sós vizes öblögetés és 2-3 napon belül ugyanolyanok leszünk, mint régen. Fontos, hogy pihenjünk, együnk rendszeresen, és igyunk nagyon sok folyadékot. Nekünk bevált még a gyors kezelésben és a megelőzésben a D-vitamin is, de itt is olvashatsz praktikákat a nátha kezelésére.

A torokfájáson kívül tüsszögés, köhögés, enyhe fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, hőemelkedés és láz is kísérheti, de ezek egyike sem túl súlyos. Ezt általában vírusok okozzák, s nem érdemes gyógyszerekkel kezelni, főként nem antibiotikummal, hiszen az csak a baktériumok ellen hatékony, a vírusok ellen nem. Egy-két gyógyszertárban kapható készítmény is bevethető, melyek tulajdonképpen a tünetek enyhítésében segíthetnek.

Influenza

Az influenza vírusa hirtelen támadhatja meg a szervezetet, magas lázzal, hidegrázással, izom- és ízületi fájdalommal, fejfájással, rossz közérzettel kell számolni. Általában tüsszögés nélkül kezdődik a betegség, míg a megfázás kezdeti tünetei között ez lehet a legjellemzőbb. Időseknél fájhat a szegycsont, csecsemőknél és gyerekeknél hasmenéssel járhat együtt. Ezután jelentkezhet a torokfájás, majd a száraz köhögés, végül pedig a hurutos, váladékkal járó köhögés és orrfolyás.

Sajnos mivel vírus okozza, csak a tüneteket lehet csillapítani, úgy, ahogy a megfázásnál. Fontos, hogy tényleg kifeküdjük a betegséget, egyrészt azért mert fertőző, másrészt pedig azért, mert súlyos szövődményei lehetnek, mint például a tüdőgyulladás. Megelőzni védőoltással tudjuk, illetve járvány idején gyakori kézmosással, esetleg szájmaszkkal, immunrendszerünk erősítésével.

Torokgyulladás

A torokgyulladást általában a streptococcus baktérium okozza, és sokkal fájdalmasabb, mint amikor megfázol, s ez bizony nem múlik el 2-3 nap alatt. Ezért is kérik sokszor az orvosok, hogy 3 nap múlva menj vissza kontrollra, ha nem múlik el a torokfájásod, további kezelésre lesz szükséged. 5-15 éves gyerekeknél fordul elő a leggyakrabban, de persze a felnőttek körében sem ismeretlen, mint ahogy azt valószínűleg Te is tapasztaltad...

A náthának, megfázásnak köszönhető torokfájás más, mint a torokgyulladás esetén tapasztalható. Apró fehér pöttyök tűnhetnek fel a torokban, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, fájdalmas lehet a nyelés, valamint étvágyvesztés és magasabb láz kísérheti. Hogy biztosra menjen, az orvos kenetet vehet a torokról, és ha kitenyésztik a baktériumot a laborban, csak akkor írja fel az antibiotikum kúrát.

Ha elkezded szedni ezeket a gyógyszereket, akkor ne hagyd félbe a kúrát, akkor sem, ha 2 nap után jobban érzed magad, mert egy félbehagyott antibiotikum kúra antibiotikum-rezisztenciát okozhat, azaz a baktériumok egy része nem fog elpusztulni, és ellenállóbbá válnak a kapott hatóanyagra, így legközelebb, amikor problémát okoznak, már csak egy másfajta antibiotikummal lehet elpusztítani őket. Ha viszont végig szeded a felírt gyógyszert, akkor az összes baktérium elpusztul, mivel nem volt idejük felkészülni a nagy adag antibiotikumra.

Mandulagyulladás

Ha begyullad a mandulánk, és amiatt fáj a torkunk, akkor valószínűleg nem folyik az orrunk, nincs orrdugulásunk, nem produkáljuk a megfázás jellegzetes tüneteit, ugyanakkor sokkal fájdalmasabb a betegség és tovább is tart. A mandulagyulladás árulkodó jele lehet a rossz lehelet, láz, rekedtség, fájdalmas nyelés, duzzadt nyirokcsomók, sárga vagy fehér pöttyök a mandulán. Kísérő tünet lehet még a hányás, a fülfájás, a fejfájás, a nyak merevsége, köhögés, fájdalmas ízületek, légzési nehézségek, kiütés, mellkas fájdalma, sötétebb vizelet – ha ezek bármelyike jelentkezik, hívjuk fel az orvosunkat!

Igaz, a mandula feladata, hogy megvédjen minket a fertőzésektől, mégis meg tud betegedni ez a szerv is. A mandulagyulladást baktériumok és vírusok is okozhatják. Ha baktérium okozza, akkor valószínűleg egy antibiotikum-kúra segíthet, ha viszont vírus, akkor ennek a fajta gyógyszernek nem igazán veszed hasznát. Mindkét esetben ajánlott a pihenés, sok folyadék, olyan ételek és italok fogyasztása, melyek csillapíthatják a fájdalmat, mint például a levesek vagy éppen a jégkrém vagy egy shake, méz, mézes citromos tea, vagy ami a betegnek jól esik. A ropogós és a túl fűszeres ételek azonban kerülendők, mert még jobban irritálhatják a gyulladt mandulát. Fájdalom- és lázcsillapítót is bevehetünk. Amennyiben a mandulagyulladás sűrűn előfordul az orvos javasolhatja a mandula eltávolítását.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

A világ legegyszerűbb muffinja – Fehérjedús finomság rohanós reggelekre vagy lazulós délutánokra

A hétvégékben nem csak azt szeretjük, hogy sokáig, de legalábbis egy kicsit tovább lustálkodhatunk, hanem azt is, hogy jut időnk leülni és szépen komótosan megreggelizni a szépen megterített asztalnál. Bezzeg a hétköznapokon… akkor csak a rohanás van!

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?