2020.04.28. 11:39:10 9625 294

Most mutasd meg, milyen sofőr vagy!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koronavírus, a kijárási tilalom miatt csak két autó van az úton, azok is ütköztek. Ismerős a kép? Néhány napja járt körbe. Ne Te legyél az egyik! Most különösen fontos, hogy ne terheljük az egészségügyet, szóval a szokásosnál is több ok van arra, hogy vezess figyelmesen!

Sofőr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sofőr

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyeket a sofőrök nagy része elkövet. Kevés autó van az utakon, figyeljünk egymásra, és ne megszokásból vezessünk!

Parkolj ügyesen...

Ingyenes a parkolás, az egész országban. Ráadásul sokan home office-ban vannak, a kevésbé szerencsések csak simán otthon. Ingyenes parkoló az egész világ! Najó, az talán nem. És bár tény, hogy nincs sok autó az utakon, azért a parkolóban nem Te vagy az egyetlen. Próbálj meg normálisan, a vonalak közé beállni, és parkoláskor nézz rá a melletted álló autóra! Ha látod hátul a gyerekülést (meg a Baby on board matricát) hagyj kicsit nagyobb oldaltávolságot! Nehéz résnyire kinyitott ajtón keresztül bekötni a gyereket. A fényezésed meg fogja köszönni a gesztusodat! Elindulás után többnyire - külön tábla hiányában - jobbkézszabály van érvényben. Az biztos, hogy nem a hangosabban dudálónak van elsőbbsége.

Világítás, lámpa, tudod, az a fénylő izé - kapcsold be!

Egyre jobb az idő, hosszabbak a nappalok. Egyre többen hajtanak országúton, autópályán világítás nélkül. Nem véletlenül kell, hidd el, sokkal-sokkal hamarabb észrevesznek (főleg, mivel nálunk csak lakott területen kívül kötelező, és a jót hamar megszoktuk). Kapcsold be a lámpád már induláskor! A szürke autókat kifejezetten nehéz észrevenni kivilágítatlanul.

Állj meg és indulj időben!

Lámpához érve is tapasztalod, mennyire kevesen vannak. A kevésből még kevesebben emlékeznek arra, mire valók a színek. Jó-jó, pirosnál sokan megállnak, de a sárga az valahogy kikopott. Ha sárgul (zöldről), akkor azért már lassítani kellene. Győrben „győrizöldnek“ hívják a sárgáról 2-3-4 másodperce pirosra váltott lámpát, mert ilyenkor még simán számítanod kell keresztbe érkezőre. Az indulásnál szintén fura dolog a sárga, látod az előtted álló vállán, hogy csak a lámpa zöldre váltása után keresi az egyest, majd indul. Aztán a mögötte álló is kapcsol, vált, indul. Majd a harmadik. Így van az, hogy kb. fele autó megy át egy lámpaváltásnál, mint amennyi mehetne. Ha zöldre vált a lámpa, az összes előtted álló autó mozdulni fog, lassan kezdj el gurulni! Autónként 1-2 másodperc sokat számít, ha pl. az 5. helyen állsz!

Persze, nem biztos, hogy már a sárgánál lassítani mersz, ha valaki 1-1,5 méterre halad a fenekedben. Értem én, hogy ő nem tartott követési távolságot, attól még téged tör össze. Sajnos egyre több az ilyen is. Két dolgot tehetsz: mész, ahogyan addig, vagy ahol tudod, elengeded, így akár 3 másodpercnyi előnyt gyűjthet a következő lámpáig.

Országúton és lakott területen is 70 - egyik sem!

Persze lehet, hogy te bosszantottad fel (nem mentség), ha te történetesen 70-nel mész országúton. Valahogy most elszaporodtak azok a sofőrök, akik konstans sebességet tartanak. Országúton és településen belül egyaránt beállnak egy számukra kényelmes sebességre. Aztán persze mire nagy nehezen megelőzöd lakott területen kívül, beérsz a következő faluba, ahol visszaelőz. Majd megint utoléred, és már teszed is ki az indexet... Persze van, amikor okkal megy valaki lassabban a megengedettnél: ilyen lehet egy alaposan megpakolt teherautó, és ha a Gyerek az autóban matrica van, valószínűleg alszik a gyerek. Legalább ne dudáld fel! :)

Az irányjelzőt nem véletlenül találták ki

Merthogy irányváltoztatásnál fontos a szándék jelzése. Tényleg. Semmi közöm hozzá, merre mész, tudom én, meg különben is... De ha a körforgalomnál egyedüliként várják, hogy körbeérj, és te előttük kihajtasz, jelzés nélkül, joggal küldenek el a francba. Ettől egyel rosszabb, amikor az előtted haladó lassít, egyre jobban, majd jelzés nélkül lefordul jobbra, súlyosabb esetben balra. Azért is tedd ki, mert ha jön mögötted egy motoros, akit te nem veszel észre, látja, hogy előzni fogsz!

Vannak mások is az úton, például motorosok...

Mert bizony a motorosok előkerültek, a szép időnek köszönhetően. Egy mai motoros közel ugyanannyi lóerővel gazdálkodik, mint egy átlag autó (100-150 körül), cserébe a járgány utassal együtt 300 kg, vagy még kevesebb. Autóval nehezen elképzelhető dinamikával rendelkeznek, ez nem csak a sebességre vonatkozik, de a gyorsulás-lassulásra is! Ha előzöl, mindig nézz a tükörbe, mert néhány másodperc alatt mögéd érhet valaki, aki előzni is fog. Megoldás: használod a tükröt, indexet. És mész, ahogyan addig. Ezerszer leírták, hogy a motorost nem védi semmi. Ezt ő is tudja. Nem kezd előzni autót, aminek ég az indexe, mert kanyarodni készül.

Ez a minimum. Ha kicsit jobb fej akarsz lenni, akkor lámpánál hagysz „mentősávot“. A belső sávban balra, a többiben jobbra húzódsz, sávon belül, amennyire lehet. Ausztriában és Németországban a dugókban is kötelező ez, hogy veszély esetén a mentőnek legyen helye elmenni. Ezt a sávot a motorosok is használhatják, álló autó mellett előremehetnek. Köszönik!

Légy kiszámítható sofőr, és körültekintő, akkor nem történhet baj!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...