2023.01.23. 17:42:45 6777 265

Népviseletben hétköznap? Miért ne?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A divat, mint olyan, szinte amióta az emberiség egyáltalán ruházatot hord foglalkoztatja a fantáziát. Már az ókorban is nagy hangsúlyt fektettek a megjelenésre, és elképesztő díszes és stílusos öltözékekkel kápráztatták el egymást az emberek, különösen persze a tehetősebb réteg. Azért ez nem azt jelenti, hogy a kicsit kevesebb vagyonnal rendelkezők nem figyeltek oda arra mit vesznek fel.

Népi motívumok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Népi motívumok

Mivel a szegényebbek nem tudtak maguknak drága és különleges kelméket vásárolni és beszerezni olyan országokból, ahol ezeket készítették, az emberi találékonyság tört utat magának ezen a téren is. Hogy ne szürke és unalmas rongyokban járjanak, elkezdték kidolgozni a saját módszerüket az öltözékeik díszítésére, szépítésére. Tulajdonképpen így alakult ki a népművészet.

Ahogy tudták, szőtték, festették, színezték és varrták, majd hímezték viseletüket. Amikor tehették előkészítették a különböző kelméket. Mindent sajátkezűleg állítottak elő, így ez valóban nagyon hosszú folyamat volt. Például azokon a területeken, ahol a téli estékre beszorultak a családok az otthonaikba ezzel a tevékenységgel ütötték el az időt. Minden népcsoport szinte versenyre kelt egymással abban, hogy ki milyen módszereket, színeket, ötleteket és stílust használt. Leginkább az ünnepekre készültek ezek az egyedi viseletek, amelyekben minden ember saját keze munkája, ideje, fáradtsága és mondhatjuk, hogy szíve és lelke is megjelent.

Ha kicsit beleássuk magunkat ebbe a témába, lubickolhatunk a szebbnél szebb mintákban, színekben és országok sajátosságait tartalmazó stílusokban. Mi is rendkívül büszkék lehetünk a saját népművészetünkre, ha csak a kalocsai hímzésre is gondolunk. Ezen kívül nálunk Magyarországon is országrészenként jellegzetes más és más pompázatos népviseletekkel találkozhatunk. Azonban ne korlátozzuk a fantáziánkat. Eresszük csak el bátran, hiszen a különböző földrészeken barangolva megtalálhatjuk ebben is a saját stílusunkat és nekünk tetsző öltözéket. Mexikótól Japánig a neten is fellelhetünk már szinte minden népművészeti stílusban készült ruházatot. Ki mondta, hogy ezeket nem viselhetjük magunkon akár a munkahelyünkön vagy egy kellemes esti partin? Természetesen nem azt ajánljuk, hogy talpig kimonóban mászkáljunk az utcán. Ez rendkívül vicces is lenne, főleg a tömegközlekedésre való fel- és leszállás esetében.

Mégis miért ne vennénk fel a egy rövid kimonó változatot egy kellemes tavaszi estén egy kis fekete ruhát kiegészítendő. Ugye milyen jó ötlet? Nagyon sok, olyan népművészeti mintás modern ruházat is kapható nálunk, amit érdemes felfedezni. Egy kalocsai hímzéssel díszített bőrkabát vagy ruha, esetleg blézer egyedi és különleges megjelenést biztosít a viselőjének.

Mivel a szomszédban zajló ukrán háborúról szóló szomorú híreket nap,mint nap halljuk, érdemes lehet utánanézni, milyen csodás is az ukrán népművészet. Kevés olyan fantáziadús, vidám és ragyogó népviselettel találkozhatunk, mint az övék. Ha nem is hangoztatjuk mindenhol és hangosan a véleményünket a most kialakult háborús helyzetről, a csendes és jelképes szolidaritásunk jele lehet az, hogy nyilvánosan viselünk olyan ruházatot, amely egyértelműen az ő népviseletükre jellemző. Nem csak elegánsak leszünk így, de biztos, hogy sok ember szívét megdobogtatja a látvány, és ez a mostani helyzetben nagyon sokat jelenthet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...