Nyamm! Itt a húsgolyós lasagne, egy klasszikus új formában!
Emeljük a lasagne-t egy következő szintre! A darált hús kapjon új formát, és a megszokott olaszos fűszereket is lecserélhetjük az izgalmasabb édesköményre és egy kis chilire. Így már ünnepi fényt kaphat ez a klasszikus étel, amit bátran tálalhatunk a karácsonyi asztalon is!
Egy finom leves és a húsgolyós lasagne megadja az ünnepi ebéd alaphangulatát! Te se tartsd magadban, ha van egy jó receptötleted karácsonyra, küldd el nekünk a recept@proaktivdirekt.com-ra, és nyerhetsz! Részletek itt>>
Húsgolyós lasagne - recept
Készítsük a konyhapultra az alábbiakat:
- 2 ek. olívaolaj
- 2 fej apróra vágott hagyma
- 4 gerezd aprított fokhagyma
- 2 tk. édesköménymag
- 2 tk. szárított oregánó
- fél tk. chili pehely
- 1 ek. cukor
- 500 ml paradicsompüré
- 400 gr apróra vágott paradicsom
- 100 gr vaj
- 100 gr liszt
- 1 l tej
- 2 babérlevél
- kevés szerecsendió
- 100 gr bébi spenót
- egy marék bazsalikom
- 50 gr reszelt parmezán
- 150 gr apróra vágott mozzarella
- 50 gr reszelt cheddar sajt
- 600 gr darált hús
- 250 gr lasagne tészta
A darált húst fűszerezzük meg ízlés szerint és gyúrjunk belőle aprócska gombócokat. Egy kis olajon pirítsuk meg ezeket adagonként egy serpenyőben, majd tegyük félre mindet.
Tegyük a maradék olajat a serpenyőbe, és pirítsuk meg rajta a hagymát, amikor lágy lesz, tegyük bele mellé a fokhagymát, az édesköményt, a chilit és az oregánót. Egy rövid összekeverés után adagoljuk bele a cukrot, a paradicsompürét is a friss paradicsomokat is. A készülő szósz tovább fűszerezhető ízlés szerint. Főzzük innentől számolva bő 30 percig még, hogy a paradicsom elbomoljon, és a szósz besűrűsödjön.
Pirítsuk meg vajon a babérleveleket is, és adjuk hozzá a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet, míg fehér mártást nem kapunk. Tegyünk bele szerecsendiót, és alacsony lángon, időnkét átkeverve hagyjuk 5 percig a tűzön még.
A húsgombócokból tegyünk félre úgy 10 darabot, a többit óvatosan keverjük a paradicsomos szószba., és ennek felét öntsük is bele egy (kb. 25x35cm) sütőedénybe. Ennek a tetejére mehet a spenót fele, egy kevés bazsalikom és némi parmezán. ezután a fehér mártás egyharmada is ráönthető a rétegekre, amit lasagne tésztával zárunk le.
Ismételjük meg a rétegezést még egyszer! A maradék fehér szószt a tészta tetejére öntjük, és elszórva elhelyezzük rajt a félretett húsgombócokat. Végül az összes sajt a tetejére kerülhet.
Légkeveréses módon, 190 fokon sütve 40-50 perc alatt készül el.
Neked is van egy ütős karácsonyi recepted?
Küldd be a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre, és vegyél részt a nyereményjátékban. 1.000.000 Ft nyereménynövelést sorsolunk és esélyes lehetsz a maximális 10.000.000 Ft-os fődíjra is. Részletekért kattints ide>>
Forrás: bbcgoodfood.com/recipes/three-cheese-meatball-lasagne