Október kincsei: őszi gyógynövények
Értékes bogyókat és terméseket tartogat nekünk az október is! Egy séta az őszi erdőben nemcsak pozitív energiával tölthet fel, de a gyógynövény készletedet is gyarapíthatod. Ha nem tervezed, hogy saját magad gyűjtsd be ezeket a növényeket, akkor is hasznos információkra bukkanhatsz nálunk. Mit mire és hogyan érdemes használni?
Körömvirág
Gyakorlatilag tavasztól őszig virágzik ezt a hasznos gyógynövény (májustól, októberig), így a begyűjtésére idén most van utoljára alkalmad. A sötétebb színű virágok több hatóanyagot tartalmaznak, így azokat részesítsd előnyben.
Miért érdemes ezt a gyógynövényt otthon tartani?
Első sorban gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő, regeneráló hatása miatt használjuk. A körömvirág krém napégés, rovarcsípés és más helyi gyulladások ellenszere. Teaként fogyasztva gyomorhurutra, hasmenésre, hányingerre és emésztési panaszokra, fekélyekre lehet gyógyír. Toroknyálkahártya-gyulladásra langyos körömvirág teával öblögessünk.
Csipkebogyó
Lekvárt, mártást, szörpöt, likőrt, bort és teát készíthetünk a csipkebogyóból. Ilyenkor ősszel november elejéig gyűjthető a kemény húsú bogyó. Érdemes a tűzpiros, még kevésbé puha darabokat begyűjteni, igaz, a puha és sötétbordó csipkebogyók édesebbek, de alacsonyabb a vitamintartalmuk.
Miért legyen otthon csipkebogyó?
A csipkebogyót legfőképpen magas C-vitamintartalmáért szeretjük, amely hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Hogy minél több vitamint megőrizzünk, ezért a termést nem szabad forrázni, a gyógyteát áztatással kell elkészíteni: minimum három órán keresztül áztassuk hideg vízben, majd langyosra melegítsük fel, szűrjük le, és kortyonként fogyasszuk.
A csipkebogyóról és a csipkerózsáról bővebben itt olvashatsz: Csipkés gyógyítok, a csipkerózsa és a csipkebogyó
Dió
Fel sem lehet sorolni, hogy mennyi egészségügyi előnye van a diófogyasztásnak. Magas vérnyomásra, magas koleszterinre, cukorbetegségre, ásványi anyaghiányra, E-vitamin és folsav pótlásra és még megannyi egészségügyi állapot esetén is hasznát vehetjük, de csak úgy rágcsálgatni is jó. Itt olvashatsz a dió egészségügyi hatásairól bővebben>>.
Természetesen a legtöbbször sütemények töltésére használjuk fel a háztartásban. Íme néhány nagyszerű recept:
Galagonya
Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája. - írta Weöres Sándor, s ennél szebben be sem lehetne mutatni az erdők mélyén élénk vörös színben pompázó galagonya bokrot, amelynek termése remek szíverősítő, sőt segít elkerülni a megfázás szövődményeit is, és a fertőzés alatt, valamint azt követő időszakban is javasolt teaként való fogyasztása. Bővebben itt olvashatsz a galagonyáról.
Boróka
A borókabogyó rendkívül sokoldalú gyógynövény, ami talán a gin alapanyagaként híresült el a legjobban, de igazából már az ókor óta ismerjük és használjuk. Emésztés segítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású gyógybogyó, amit olajként, tinktúraként, fűszerként és teaként is alkalmazhatunk. Még részletesebb leírást olvashatsz a borókabogyóról itt.