Öntözzük vagy sétáltassuk? - Mindent a gombáról
A címben írt kérdés nem véletlen: habár évszázadok (ha nem évezredek) óta fogyasztjuk, de az, hogy a növények, vagy inkább az állatok közé soroljuk, sokáig nem volt tisztázott. A belőle készíthető finomabbnál finomabb ételkülönlegességek szempontjából ez nem is lényeges. Szerencsére, élettani, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása sem a „hovatartozásától” függ.
A kalapos csodadoktor
Igen, hiszen szervezetünk számára fontos ásványi sókat tartalmaz, úgy, mint a kálium, vas, kalcium és a foszfor. Vitaminokban sincs nála hiány, főként a zsírban oldódó D-, K-, és E-vitamin, továbbá B-vitamin található benne.
Már a népi gyógyászatban is használták, hatását azóta klinikai vizsgálatok is igazolták. Bizonyított, hogy több betegség esetében alkalmazható megelőzés, kezelés céljából.
Olyan komoly megbetegedések esetén is segítség lehet, mint a rák. E baj doktora a laska-, és a hasadtlemezű gomba, illetve a különböző taplógombák. A csiperkegomba különösen mellrák esetén lehet hatásos, hiszen fogyasztása megakadályozza szervezetünk ösztrogén szintjének fokozott megemelkedését (hiszen a magas ösztrogén szint összefügghet a mellrák kialakulásával).
Tumor- és vírusgátló anyagokat tartalmaz például a pöfeteg, influenza esetén pedig a vargánya fejtheti ki jótékony hatását.
Mégis, az egyik legismertebb, gyógyító hatású gomba a shiitake. Az ebben található lentinán (mely valójában egy poliszacharid) egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek, immunerősítő hatással is bír, továbbá csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
De ne csak ezért edd!
A gomba rendkívül jó fehérjeforrás, így húspótlóként is fogyasztható. Jó kiegészítője mindenféle növényi eredetű ételnek.
A fogyókúrázóknak is igazán jó hír, hogy alacsony zsír-, glükóz- és kalóriatartalma (20-40 kcal/100 gramm), továbbá magas telítő értékének köszönhetően segítségünkre lehet a felesleges kilók leadásában.
Hogy télire is maradjon
A gomba tartósításával kapcsolatban több lehetőség is adott. Legnépszerűbb a szárítás, melyet napos terasz nélkül, alacsony hőfokon, sütőben is elvégezhetünk. Savanyítva, színes, különleges zöldségekkel is finom, de fagyasztóba eltéve is szívesen várja sorsát. Sóval megszórva, befőttesüvegbe rétegezve is eláll.
8 megszívlelendő tipp!
- Fontos, hogy az erdőben, kirándulás alkalmával, önállóan gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg szakellenőrrel. (Piacokon általában találunk szakképzett gombavizsgálót.)
- A piacon vásárolt gombáról is győződjünk meg, hogy valóban nem mérgező-e (Az erre vonatkozó tanúsítványt kérhetjük az árusítótól.)
- A gombát mindig folyó víz alatt mossuk, ne áztassuk, mert hamar megszívja magát vízzel.
- A vitaminok, fehérjék általában a gomba kalapjának alsó részén találhatóak, így ezeket a lemezes, illetve bizonyos gombafajok esetén tüskés, csöves részeket ne távolítsuk el fogyasztás, tartósítás előtt.
- Mivel a belőle készült ételek könnyen romlanak, inkább kisebb adagot készítsünk, és azt is maximum 1-2 napon belül együk meg.
- Viszont arra ügyeljünk, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat, mert kitintartalma miatt nehezen emészthető. Próbáljuk minél kisebb darabokra vágni őket, így könnyebben emészthető, hiszen több fehérje-, íz – és aromaanyag szabadul fel belőle.
- Valószínűleg a fent írt nehezen emészthetőség miatt is, 3 év alatti gyerkőcökkel még nem érdemes megkóstoltatni.
- Ha zománcozott edényben készítjük, vizsgáljuk meg, hogy mindenhol ép legyen a bevonat. Ha sérült a zománc, a gomba vassal érintkezve megfeketedik és keserű mellékíze lesz.
Forrás: egeszseg.hu, hazipatika.hu