2024.02.28. 15:30:26 5876 226

Oscar- és César-jelölt filmeket is vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Oscar- és César-jelölt filmeket is vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon, amelyeken a vetítések mellett több mint hatvan program várja Budapesten és 16 vidéki városban a közönséget február 28. és március 10. között.

Francia filmművészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Francia filmművészet

A frankofónia, a francia nyelven beszélő népek közössége számára nagyon fontos a francia nyelv iránti érdeklődés fenntartása - emelte ki Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete a fesztivál programjairól tartott csütörtöki tájékoztatón, a Francia Intézetben. "A fesztiválon elsősorban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen kulturális és nyelvi sokszínűséget képvisel a frankofónia".

Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora példaértékűnek nevezte a kulturális és oktatási együttműködést Magyarország és Franciaország között. Elmondta, hogy ezúttal is látható lesz a fesztiálon egy magyar alkotás francia felirattal: idén a párizsi olimpiához kapcsolódva a magyar férfi vízilabda-válogatottról szóló film, A nemzet aranya lesz látható. A vetítést közönségtalálkozó is követi a vízilabdások és a készítők részvételével.

Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a filmnapokhoz kapcsolódik a Frankofón Fesztivál, amelynek keretében kulturális, oktatási és sportprogramokkal is készülnek a frankofón és a magyar közönség számára egyaránt.

A filmnapokat A három testőr: Milady című film nyitja február 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Dumas-regény legújabb, hat César-díjra jelölt feldolgozásában olyan színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és Fracois Civil.

Március 5-én a Francia Intézetben vetítik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című filmet, amelynek vetítése után beszélgetést rendeznek Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével. A szakértők számba veszik a két országban ezen a területen tett intézkedéseket, és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli ítéletek sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lesz.

Március 6-án az Urániában vetítik a tavaly Cannes-ban bemutatott Salem című filmet, amely egy fekete fiú és egy roma lány szerelméről szól. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel. Március 8-án szintén az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film, amelyet szintén beszélgetés követ Anna Luif rendezővel.

Szerepel a programban továbbá a tavalyi cannes-i filmfesztiválon debütált, Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris főszereplésével, amelyet tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, a versenyprogramban volt a világpremierje az idén César-díjra is jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek, de két jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték is, amelyeket mind láthat most a filmnapok közönsége.

Szintén César-várományos a Bernadette - A főnökasszony, amelyben Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét Catherine Deneuve alakítja, valamint bemutatják az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott, és idén Oscar-jelölt Robotálmok című családi filmet is, amely egy kutya és egy robot különös barátságáról szól. A szintén Oscar- és César-jelölt Négy nővér című tunéziai-francia dokumentumfilm is megtekinthető lesz a filmnapok alatt.

Egy rövidebb válogatást Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is láthatnak a filmekből az érdeklődők.

A Frankofón Fesztivál keretében a Régi Zeneakadémián zongorakoncertet ad március 9-én Bertrand Coynault, március 16-án pedig Nicolas Stavy, az A38-on március 10-én Cleo T. összművészeti produkciójára várják a közönséget, míg Marc Aymon svájci énekes és dalszerző a szintén svájci énekesnővel, Millával ad közös koncertet a Francia Intézetben március 12-én. A Bruno Lapin zenekar az Opus Jazz Clubban lép fel március 19-én, március 27-én a Francia Intézetben lesz hallható az Olivier Messiaen Kvartett koncertje, az A38-on pedig Fran Palermo és Antonin várja a közönséget március 30-án.

A Francia Intézetben március 20. és május 31. között lesz látható a Kubuni - képregények Afrikából című tárlat, amelyen mintegy 50 afrikai szerző alkotásait ismerheti meg a közönség, de megszervezik a 24. Frankofón Dalversenyt is, amelyen amatőr előadók énekelnek majd francia dalokat zenkari kísérettel.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.