Őszi csemegére vágysz? Készítsd el ezt a fordított diós-almás csokitortát!
Izgalmasan hangzik, igaz? És nagyon guszta is, az íze pedig mennyei! Már jó pár napja szemeztem ezzel a recepttel Gizi receptjei között – ahol klassz ételekre lehet bukkanni – és most ez az esős, hideg idő elérte a kellő hatást nálam. Izzítom a sütőt, és máris megy bele ez az igazán őszies finomság!
Fűszeres dió, illatos alma, csokoládé! Kell ennél több egy nagyszerű délutánhoz?
Fordított almás-diós csokistorta
Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek kakaó
- 1/2 cs sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 15 dkg vaj
- 2 tojás (nagy)
- 1 dl habtejszín
A porcukrot, a vaníliás cukrot, és a puha vajat tegyük bele a keverőtálba, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd csorgassuk bele a tejszínt is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, és a kakaóval, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén keverjük jó simára.
Almás-diós rész hozzávalói:
- 3-4 db édes alma
- 10-15 dkg darált dió
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk ketté, és távolítsuk el a magházat. Ezután szeleteljük fel, majd csorgassuk rá a citromlevet, óvatosan forgassuk össze, hogy ne barnuljon meg.
A darált diót keverjük össze a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a citrom reszelt héjával.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és helyezzük rá a felszeletelt almát úgy, hogy lehetőleg ne maradjon rés a szeletek között. Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd szintén egyenletesen kenjük rá a tésztát is.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A kakaós tészta finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fűszeres dió és az alma.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu