2021.06.08. 15:30:00 10041 254

Oszlassuk el a tévhiteket: Ez az igazság az anyajegyekről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mielőtt fürdőruhára vetkőznénk, bölcs dolog lenne, ha ellenőriznénk az anyajegyeinket. A lehetséges rosszindulatú bőrelváltozások korai felismerése életmentő lehet. Ne habozz felkeresni a bőrgyógyászod, ha anyajegyed mérete vagy színe változni kezd. Más esetben viszont ne ijedj meg feleslegesen!

Anyajegyes bőr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anyajegyes bőr

Az anyajegyekkel kapcsolatos ismereteink jó része tévhit. Kezdve azzal, hogy a napvédő krémek használata biztosan megakadályozza azok elrákosodását. Ismerjük meg az orvosilag igazolt tényeket és tanuljuk meg az úgynevezett ABCD szabályt is, hogy felelősségteljesen, mindazonáltal nyugodtan élvezhessük a szép nyári napsütést!

Az ABCD szabály

Ez az angol mozaikszó jelöli ki azokat a tényezőket, amelyeket az anyajegyek önvizsgálata során figyelembe kell vennünk.
A - asymmetry, az asszimetrikus alakúvá válás
B - borber, az anyajegy széle
C - color, az anyajegy színe ill. annak elváltozása
D - diameter, az átmérőjének változásai.

Anyajegyes hiedelmek kontra igazság

1. Az ABCD szabállyal mindig ki lehet szűrni a festékes bőrrákot

Sajnos ez nem igaz! A legagresszívabb típusa ugyanis már a korai stádiumokban is a bőrfelszín mélye felé kezd terjedni, és nem jelentkezik elváltozás az anyajegyben.

2. A “panaszmentes” anyajegy nem alakulhat át rosszindulatú daganattá

Pontosan az előző pont miatt is tudhatjuk, hogy a melanoma bizonyos fajtája hosszú ideig semmi látható tünettel nem jár együtt. Emiatt is nagyon fontos a megelőzés, az ésszerű napozás; azonban az éltető napfénytől ne riadjunk el!

3. Napcsókolta bőrrel védekezhetünk az bőrrák ellen

A barnulás során végbemenő folyamatok valamennyire csökkentik a leégés lehetőségét, azonban a bőrrák ellen mit sem érnek. A bőr barnulása valójában annak az eredménye, hogy a sejtek megpróbálják ellensúlyozni az UV sugárzás okozta károkat a bőrben. Különös megfigyelés, hogy a világos bőrűek meghatározó körében a napfénynek kitett testtájékon alakul ki bőrrák, míg a sötétebb bőrűeknél jellemzőbb a napfénytől védettebb terület érintettsége.

4. A napfény veszélyesebb a szolárium sugarainál

Míg korábban elterjedt volt az a vélekedés, hogy a döntő többségben UVA sugarakat kibocsátó szoláriumgép nyugodt szívvel használható, mert az UVB sugarak elenyésző aránya miatt úgysem éghetünk le, most már kiderült, hogy ez csupán a hamis biztonságérzetről szólt. Az UVA sugár ugyanis karcinogén, azaz közvetett módon járul hozzá a bőrrák kialakulásához, mivel szabadgyökök képződnek a hatására.

5. Elkapart anyajegy = komoly gond!

A daganatos betegségek kialakulásában nem mechanikai sérülés áll, hanem az UV-sugárzás és a szinte kivédhetetlen genetikai tényezők. Tehát az anyajegyes bőrfelület bőrrák következménye nélkül gyógyul, azonban ilyenkor nem árt a területnek a plusz védelem.

6. Az anyajegyben növő szőrszál garancia annak biztonságára

Angolszász területekről induló közhiedelem, hogy amíg szőrszál nő ki az anyajegyből, addig nincs vele probléma. Téves! A szőrszálak tényleg kihullhatnak a daganat előrehaladott állapotában, de annak korai szakaszában az azt termelő szőrtüsző még javában aktív.

Az éves dermatológiai vizsgálat - digitális fényképes rögzítéssel - kimondottan javasolt a genetikai kockázati csoportba tartozók, illetve a világos vagy érzékenyebb bőrűek számára.

Forrás: www.drsikloskrisztina.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...