2022.08.19. 17:47:09 8489 284

Ötletek, hogy a pozsgás növényeid a lakásban is pompázzanak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés olyan növény van, ami a pozsgásoknál igénytelenebb lenne, ennek ellenére ezeknek is szükségük van a megfelelő gondozásra, törődésre. Nálunk például negyedévig sem szokták kibírni, pedig elméletben nem sok gond van velük... Vagy mégis?

Pozsgások - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pozsgások

Nálam a szukkulens vagy pozsgás növénykategória egy fekete lyuk (kaktuszok, sivatagi rózsák, kövi rózsák, sivatagi/félsivatagi növények, varjúhájak). Az orchideák vígan éldegélnek, sőt, egy évben többször is virágoznak, a pici, de cuki pozsgás növényeim rendre elpusztulnak. Mit ronthatok el? Mire kellene figyelni, hogy a pozsgások is évekig eléldegéljenek, hiszen őket egyszerű tartani... Nos, beltéren ezekre a dolgokra kell figyelemmel lenni:

1. Szeretik a fényt, sőt, a napot!

A pozsgás növények általában kedvelik, ha legalább 12 órán át napfényben sütkérezhetnek, vagy legalábbis, ha egy nagyon világos ablakban helyezik el őket. Egy nyugati fekvésű ablak éppen megfelelő a számukra, egy keleti fekvésűben lehet, csak vegetálnának. Ha nálad ez nem lehetséges, akkor az aloe vera, a jade növény, a karácsonyi kaktusz esetleg jó választás lehet.

2. Kell őket öntözni...

A kaktuszokat, a pozsgásokat bizony meg kell öntözni. Ha igazán profi akarsz lenni, megvárod, míg teljesen kiszárad a földjük, és akkor alaposan megöntözöd őket. Hadd legyen teljesen vizes a földjük, de vigyázz hogy a leveleket ne áztasd el, mert kirohadhat a növényed. Ha nyáron ki tesszük az udvarra, ne tegyünk alátétet a cserepe alá, hogy ne álljon meg a víz az edényében.

3. A föld sem mindegy

Az általános virágföld nem megfelelő a szukkulenseknek, hiszen ezek a növények a világ legszélsőségesebb időjárási és talaj körülményeihez igazodtak az egyedfejlődésük során. A sivatagokban is megélnek, tehát a sima fekete föld nem jó nekik. A földet keverd össze fele-fele arányban perlittel (pici kavics) vagy homokkal, így jó vízelvezető képességű talajt kapsz a számukra, amelybe bátran elültetheted a pozsgás növényed.

4. Jól mutat, ha több van együtt, de ne zsúfold őket össze

A mini pozsgásokat általában szorosan egymás mellé ültetve vagy egyesével, de icipici cserépben árulják a boltban. Nos, ahogy a legtöbb növény a pozsgások sem kedvelik a zsúfoltságot, így mindenképpen ültessük nagyobb cserepekbe őket. Így elkerülheted, hogy penészesek legyen, vagy rovarok támadják meg őket, és mindegyik elegendő vízhez, tápanyaghoz juthat majd. Ha több félét összeültetsz, akkor is gondolj arra, hogy növekedni fognak, mindegyiknek legyen tere, és azonos igényűeket tégy egy kaspóba.

Ha így teszel, sok örömet lelsz majd ezeknek a növényeknek a gondozásában, és gyönyörködhetsz a végeredményben.

Forrás: goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...