2019.11.09. 16:59:55 7079 270

Ötvenéves a Metro egyetlen stúdiólemeze - Újrahallgatás Zoránnal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben jelent meg a Metro zenekar egyetlen stúdióalbuma, a Metro. A legendás lemez dalait a rajongók Zoránnal együtt hallgathatják végig november 28-án Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az énekes mesél a lemezről, az akkori korszakról, történésekről.

Lemezjátszó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lemezjátszó

A Metro 1969-ben jelent meg a Sztevanovity Zorán (ének, gitár), Sztevanovity Dusán (gitár), Frenreisz Károly (basszusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek) és Brunner Győző (dob) felállású zenekartól.

"Sokáig vártunk a lemezkiadásra, végül egy aránylag derűs album jelent meg, örültünk a létünknek, a zenélésnek. Egy felhőtlennek mondható korszakot élhettünk meg, rengeteg rajongónk volt, akik elkényeztettek bennünket" - idézte Zoránt a szervezők közleménye.

A zene nagyobb részét Schöck Ottó, a szövegeket döntően Dusán írta. Az egyik kivétel a Citromízű banán, amelynek szerzője Frenreisz Károly. "A dalban benne van a fanyarság, a csalódottság, összességében ironikus az egész. Egy bohókás korszak bohókás dala" - fogalmazott Zorán.

Az akkori Illés-Metro-Omega nagy hármasból manapság a Metróról esik a legkevesebb szó. A Citromízű banánt vagy az Ülök egy rózsaszínű kádban című felvételt a fiatalabb generáció is ismeri, a Metro progresszív, kísérleti számait kevésbé, megesik, hogy ezeket manapság fedezik fel.

"A három zenekar közül talán mi voltunk a legkevésbé deviánsak. Sokszor éreztem, hogy a korszakot elemzők a Metrót nem oda helyezik, ahová én érzem megfelelőnek. Ennek talán az volt az egyik fő oka, hogy csak egyetlen stúdióalbumunk jelent meg és mi 1972-ben feloszlottunk, míg az Omega folytatta, az Illés tagjainak többsége pedig később a Fonográfban zenélt együtt" - mondta Zorán korábban az MTI-nek.

A lemez a borítója miatt is különleges volt. Az elején az együttes tagjainak arca látható, merész pszichedelikus színvilággal, a hátsó oldal azonban még érdekesebb.

"Sajdik Ferenc karikaturista rajzolta, és tele van furcsaságokkal. Akárhányszor megnézi az ember, mindig talál rajta valami újabb érdekes részletet. A képen még a Beatles is fellelhető, akik egy léghajón ereszkednek le, csak hogy hallhassák a Metrót zenélni" - jegyezte meg Zorán.

November 28-án a B32 Galéria és Kultúrtérben a közönség végighallgathatja kiváló hangzásban a teljes albumot az énekessel, akivel aztán Horváth Gergely rádiós műsorvezető beszélget. Az estet a Lemezjátszó Classic programsorozat részeként szervezik meg a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...