Palacsinta – A hagyományos recepten innen és túl
A klasszikus palacsinta mindenki kedvence, a hortobágyi húsos palacsinta pedig a legjobb dolog, ami a megmaradt tésztákkal történhet… De ha túl nézünk a jól bevált klasszikusok által emelt korlátokon, bizony fantasztikus palacsintás recepteket találunk. Ezek az édes és sós változatok egyaránt a család kedvencei válhatnak, sőt még fölé is kerekedhetnek a kakaós, lekváros, túrós szentháromságon! Olvass tovább a legtutibb receptekért!
Rántott palacsinta
- 6 db palacsinta
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg sonka
- 20 dkg csirkehús
- 5 dkg medvehagyma
- 5 dl étolaj
- 15 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- 1 dl tej
A palacsinta tésztát kisütjük a szokott módon. A csirkehúst megfőzzük sós vízben, majd felaprítjuk a sonka társaságában. Maradék csirkepörkölttel, vagy levesbetét husival készítheted. Szórd meg a tésztákat reszelt sajttal, majd a csirkés-sonkás keverékből halmozz rá. A medvehagymát aprítsd fel, és ezt is szórd rá. Ha minden bele került, hajtsd össze, a végeit is gyűrd be. Panírozd a húsoknál szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd forró olajban süsd pirosra! Reggelinek, vacsorának szuper választás!
Svéd palacsinta
Hozzávalók:
- 2 nagyobb burgonya
- ½ bögre tej
- 2/3 bögre liszt
- 4 tojás
- 2 evőkanál tejszín
- só, bors, metélőhagyma
- vaj a sütéshez
A krumplit főzd teljesen puhára, majd törd össze és keverd hozzá a többi hozzávalót, kivéve a vajat. Utóbbit melegítsd palacsintasütőben vagy lapos serpenyőben és erre tedd a tésztát a palacsintasütéskor szokásos módon. Ha a teteje már barnul, pirul, a palacsintád készen van. Laktató és nagyon finom, tejfölt akár összetört fokhagymával keverve is ajánlunk hozzá!
Erdélyi almás palacsinta
Amit készíts elő:
- 25 dkg liszt
- pici só
- 2 tojás
- 4 dl tej
- 1 kiskanál fahéj
- 1 csapott kiskanál, sütőpor
- 50 dkg alma
- a sütéshez olaj vagy olvasztott vaj.
Hámozd meg az almákat – legjobb, ha savanyúbb almát használsz – és nagy lyukú reszelőn reszeld le. Nyomkodd ki a levét. Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőport és a fahéjat a tejjel és a tojásokkal. Ha már homogén a tésztaalapod, hozzáadhatod a reszelt almát is. Forrósítsd fel a zsiradékot (vajat vagy olajat, elképzelésed szerint) és egy kanállal halmozz az olajra az almás palacsintatésztából. Mikor mindkét felét világosbarnára sütötted, készen van. Porcukorral hintve tökéletes!
Amerikai palacsinta
Alapanyagai:
- 3 db tojás
- 12 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor (púpos)
- 1,5 dl tej
- 1 csipet só
- cukor
Válaszd szét a tojásokat, a sárgájához keverj lisztet, sót, tejet, sütőport csomómentesre. A fehérjét verd kemény habbá, ebben egy csipet cukor hozzáadása segíteni fog. Óvatosan forgasd össze a kettőt, majd hagy hűtőben pihenni negyedórán át. Olaj ezúttal nem kell! Előre felforrósított teflon serpenyőben sütögesd arany barnára, ám arra figyelj, hogy kisebb és vastagabb legyen, mint a hagyományos hazai palacsinta! Juharsziruppal, banánkarikákkal, narancslekvárral – akár együtt, akár külön is nagyon finom!