2016.04.19. 11:26:13 8558 217

Patthelyzet: több főnök - egy beosztott
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Napjainkban már sok minden megvalósulhat, például az is, hogy többen alkalmaznak egy beosztottat. Nézzük meg, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban, mikor és milyen feltételek mellett állapodhat meg több cég közösen egy munkavállalóval?

Több főnök, egy beosztott - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Több főnök, egy beosztott

A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy több munkáltató egy munkavállalóval közösen kössön munkaszerződést akkor, ha a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok ellátásában állapodnak meg a felek. A lényeg tehát az azonos munkakör, vagyis az, hogy a munkavállaló ugyanazt a munkát végezze a munkáltatók számára.

A tevékenységet a munkavállaló valamennyi munkáltató részére elláthatja egyszerre is, de az is előfordulhat, hogy akár az ő, akár a munkáltatók döntése alapján az egyes feladatok ellátására egymás után, időben elkülönülten kerül sor. Rendszerint akkor találkozunk a foglalkoztatás ezen formájával, ha például egy irodaházat közösen használó cégek együtt alkalmaznak egy portást vagy ugyanazt a takarító személyzetet foglalkoztatják.

Ami fontos, hogy ha így kerül sor munkaszerződés megkötésére, akkor a szerződésben mindenképp meg kell határozni, hogy a munkabér-fizetési kötelezettséget melyik munkáltató fogja teljesíteni. Jó tisztában lenni azzal is, hogy a munkáltatók a munkavállaló munkajogi igényével kapcsolatosan valamennyien felelnek, ez a kötelezettség egyetemlegesen terheli őket. Ennek értelmében pedig a munkavállaló akkor is bármely munkáltatótól követelheti az elmaradt munkabért, ha a munkaszerződés alapján a bérfizetési kötelezettség csak az egyik munkáltatót terheli. Kérdésként merülhet fel bennünk, hogy ki és hogyan tudja megszüntetni az ilyen munkaviszonyt? A törvény erre is választ ad, amikor kimondja, hogy a munkaviszonyt - hacsak a felek, vagyis a munkáltatók és a munkavállaló - ettől eltérően nem állapodtak meg, bármely munkáltató vagy a munkavállaló jognyilatkozata megszünteti. Eszerint tehát bárki jogosult a felmondás benyújtására.

A munkaviszony - a törvény erejénél fogva - szűnik meg akkor, ha a munkáltatók száma egyre csökken. Ebben az esetben a megmaradó munkáltató - ha szeretné a munkavállalót továbbra is alkalmazni - új munkaszerződést köthet a munkavállalóval, mivel csak a több munkáltató által létesítettől eltérő, más típusú munkaviszony keretében van lehetőség a továbbfoglalkoztatásra.

Tekintettel ennek a foglalkoztatásnak a szokásostól eltérő formájára, a felek közötti megegyezések számtalan lehetőségére, különösen hangsúlyos, hogy mi is kerül a munkaszerződésbe. Ezért nagyon fontos, hogy a szerződés aláírása előtt mindig olvassák át azt alaposan a felek, az esetleges kérdéses, kétséges pontokat pedig beszéljék át, és módosítsák, ha szükséges.

dr. Bekk Judit

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.