Polenta chips, új mártogatós a szószban
A polenta az egyik legsokoldalúbb étel: Ezért nem kell megállnunk a jól fűszerezett, sós változatoknál, mert édes változatban is elkészíthető ez az étel. De mi a helyzet az aperitifhez való falatkákkal? Olyan receptet ajánlunk, amelyet kipróbálása után, gyakran el fogsz készíteni a családdal vagy a barátokkal való, laza összejövetelekre!
A polenta chips nagyon könnyen – de kis izommunka árán - elkészíthető, és hála a rudacska formának, tökéletes mártogatós válik belőle. Süsd meg a ropogós polenta chipset az alábbi recept szerint, és ízesítsd a rozmaring és a só illatos keverékével.
Hozzávalók – kb. 30 darabhoz
250 gr kukoricaliszt
1 liter víz
1 ek. extra szűz olívaolaj
Durva szemű só és rozmaring ízlés szerint
Némi növényi olaj a sütéshez
Elkészítés
A polenta chips elkészítéséhez kezdjük a polentával. Helyezzünk egy edényt a szükséges mennyiségű víz és olaj keverékével a tűzre. Amint felforr, öntsük hozzá a kukoricalisztet, és folytonos kevergetés mellett várjuk ki, hogy elkezdje megkapni a polenta a megfelelő állagot. Ekkor vegyük le a hőt, és fakanállal keverjük tovább még úgy 30-40 percig, amíg a polenta elég szilárd állagú nem lesz. Vegyük le a tűzről, és zsírozzunk ki egy 38x25 cm-es téglalap alakú serpenyőt.
A polentát még forrón öntsük át a tepsibe, hogy formálható legyen. Egy spatulával simítsuk el a felületét, végül sütőpapírral fedjük le, és sodrófával egyengessük el, hogy teljesen egyenletes legyen. Legalább 2 órára tegyük hűtőbe hűlni.
A polentát fordítsuk ki a tepsiből egy nagy vágódeszkára. Egy éles késsel vágjuk fel körülbelül 2 cm széles csíkokra, ezután vágjuk fel a polentát a másik irányból úgy, hogy körülbelül 8 cm hosszú rudakat kapjunk.
Helyezzünk egy serpenyőt bő olajjal a tűzhelyre, és melegítsük addig, amíg jó forró (kb. 180 fokos) nem lesz. Ekkor óvatosan tegyünk bele néhány darab polentát, és süssük 8 percen, amíg aranybarnák nem lesznek. A megsült darabokat emeljük ki szűrőlapáttal, csepegtessük le és tegyük nedvszívó papírral bélelt tálcára. Amennyiben kerüljük az olajban való sütést, süthetjük a polenta chipseket 220 °C-on sütőben is. Ilyenkor a sütési idő körülbelül 15 perc lesz, ezalatt az étel aranybarnára és ropogósra fog sülni.
A rozmaringot vágjuk apróra és keverjük össze durva sóval. A polenta chipset egy papírtörlővel bélelt kosárban a rozmaringos só keverékével megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá kedvünk szerinti mártogatós szószokat is.
Az elkészült polenta chipset célszerű azonnal elfogyasztani. A nem kisütött polenta viszont műanyag fóliával letakarva még két napig eláll a hűtőben.
Forrás: www.giallozafferano.com