Ragaszkodj hozzá mind egy szálig! Megfelelő táplálkozással a hajhullás csökkentéséért
Minél hamarabb vesszük komolyan a hajhullás tüneteit, annál könnyebben tudjuk megakadályozni a visszafordíthatatlan hajkárosodást. Gyakran a nem megfelelő étrend okozta tápanyaghiány a kiváltó ok, amit magunk is egyszerűen orvosolhatunk.
Az „edd magad vékonyra” szlogen mellett az „edd magad dús hajúvá” is ugyanolyan helytálló! Bőrünk állapotának megőrzéséhez hasonlóan a hajszálaknak is szükségük van arra, hogy sejtjeik rendszeresen fel legyenek töltve fontos tápanyagokkal.
Mit kell enni az egészséges (erős és fényes) hajért?
1. Fehérje
Hajunk fő alkotóelemének pótlása elengedhetetlen! Ennek hiányában a hajszálak kiszáradnak és töredezetté válnak. A fehérjeszegény étrend megakadályozhatja a haj növekedését, sőt végső esetben hajhulláshoz vezethet. Húst fogyasztóknak könnyebb a dolguk, mivel a halak – előnye még az Omega-3 zsírsav tartalma is, amely hidratálja a hajat és a fejbőrt -, a csirke és a pulyka tökéletes források erre. A húsmentesen étkezők a hüvelyesek és a diófélék fogyasztása mellett tojás (remek szelén és biotin forrás) és tejtermékek fogyasztásával juthatnak még több fehérjéhez.
Kapcsolódó tippünk: Az Omega-3 fontos növényi forrásai a dió, a tökmag és az avokádó.
2. Vas
Vashiány esetén nem csupán vérszegénység tapasztalható, de a hajgyökerek vérellátása is csökkenhet. Az így megzavart tápanyagellátás pedig hajhullást okoz. A fehér és a vörös húsok és a hal is tartalmaz vasat a szervezetünk számára, míg a vegetáriánusok ezek helyett A- és C-vitamint is tartalmazó leveles zöldségfélékből (pl. kelkáposzta és spenót), továbbá lencse és brokkoli gyakori fogyasztásával juthatnak elegendő vashoz.
3. Vitaminok
C-vitamin
A vasban gazdag ételek fogyasztása mellett az antioxidánsnak számító C-vitaminban bővelkedőket is érdemes fogyasztani, mivel segíti a vas beépülését. Ez a vitamin a kollagéntermelést is elősegíti, amely szerepet játszik a hajszálak megfelelő vérellátásában. Az édesburgonya gyakori tányérra kerülése mellett a következő gyümölcsöket részesítsük előnyben: fekete ribizli, kivi, eper, narancs, cseresznye, szőlő és áfonya.
A- vitamin
A faggyú előállításához van rá nagy szükségünk, hogy a fejbőr viszketését és a száraz haj érzetét elkerülhessük. A béta-karotinban gazdag, sárga zöldségeink jó választások erre a célra, élükön a sütőtökkel és a sárgarépával.
4. Nyomelemek
A diófélék (dió, mandula) és magvak (lenmag, chia mag) amellett, hogy a haj szempontjából lényeges E-vitaminhoz juttatnak minket, a cink és a szelén fő forrásai is. A kiegyensúlyozott étrend részeként védelmet nyújthatnak hajunknak és fejbőrünknek a nap káros hatásaitól, és megelőzhető vele a fejbőr kiszáradása.
+1 tipp: Tápláld hajad külsőleg is!
Egy tojás sárgáját keverjünk el egy fél pépesre zúzott avokádóval és egy kanál mézzel. Ezt a keveréket masszírozzuk bele a tiszta, nedves hajunkba, majd 30 perc hatóidő után mossuk ki. Kéthetente alkalmazzuk!
Forrás: www.bbcgoodfood.com