Rakott és töltött zöldségek – Viszlát unalmas étrend!
Rakott ételeket élvezet készíteni és fogyasztani is, ráadásul a zöldségeknek köszönhetően egészségesek is. Most a kedvenc rakott és töltött ételeink receptjeit osztjuk meg veletek, hogy legyen miből válogatni a nyáron!
Rakott karfiol vagy brokkoli
- 1 nagy fej karfiol vagy brokkoli
- fél kg darált hús (ízlés szerint, amiből szeretnéd)
- 1 bögre rizs
- 1 nagy tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- zsemlemorzsa
- só, bors, pirospaprika, majoránna, őrölt kömény ízlés szerint
- petrezselyemzöld
- olaj
Először a karfiolt rózsáira szedem és sós vízben előfőzöm, én szeretem egy kicsit ropogósra hagyni. Ha kész lecsepegtetjük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és a fűszereket. Készre pároljuk. A rizst megfőzzük. Egy tepsi alját kikenjük nagyon vékonyan olajjal, rásimítjuk a rizst, a húst, végül a karfiolt. Az egészet meglocsoljuk tejföllel, majd meghintjük egy kis zsemlemorzsával. 180 fokon kicsit pirosra sütjük. A morzsa helyett sajt is kerülhet a tetejére. A legvégén friss, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Tejszínes töltött cukkini
- 4 db közepes cukkinihoz az alábbi hozzávalók kellenek
- 50 dkg darált hús
- 20 dkg mozzarella sajt
- 2 dl főzőtejszín (20%)
- 1 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregano, bazsalikom ízlés szerint
- olaj
A cukkinit meghámozzuk, hosszában ketté vágjuk és kikaparjuk a belsejét. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, amikor majdnem kész, a cukkini kikapart belsejét is hozzáadjuk. Fűszerezzük, majd összeforraljuk a tejszínnel. A cukkiniket egy olajjal kikent tepsiben elhelyezzük (vagy sütőpapírra), visszatöltjük bele a tölteléket, majd sajt szeletekkel fedjük. Először alufóliával letakarva sütjük 180 fokos sütőben, amíg a cukkini meg nem puhul, majd rápirítjuk a sajtot.
Szabolcsi töltött káposzta
A töltött káposztának nemcsak a karácsonyi asztalon van ott a helye, hanem igenis a nyári ételek között is, főleg, ha szabolcsi töltött káposztát készítünk, amely frissítően paradicsomos, és sokkal könnyebb, mint a savanyú káposztás változat.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej káposzta
- 50 dkg darálthús
- 1 bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz paradicsompüré vagy saját készítésű paradicsomlé
- 2 kiskanál pirospaprika
- késhegynyi őrölt kömény
- só, bors
- olaj
A káposztának kivágjuk a torzsáját és sós vízben megfőzzük, amikor el kezdenek elválni a levelek, kivehetjük, és lecsepegtetjük, majd leveleire szedjük. A vöröshagymát sok olajban üvegesre pároljuk, azért kell, hogy viszonylag sok olajjal készítsük, hogy ne legyen száraz a töltelékünk. A darált húst összekeverjük a leöblített rizzsel, a vöröshagymával és a többi fűszerrel. A nagyobb leveleket félbe vagy harmadába vágjuk, kivágjuk az ereket, hogy könnyebben feltekerhessük. A húsos töltelékkel megtöltjük őket. Akármilyen módszerrel is töltjük a káposztát, a végén egy kicsit nyomjuk össze a tenyerünkben, hogy biztosan ne főjön ki belőle a töltelék. Pici káposztákat töltsünk, ne öklömnyieket.
Egy nagy lábos aljába szórjuk a maradék, csíkokra vágott káposztát, és elhelyezzük benne a betöltött káposztákat is. A paradicsompürét kb 1-2 dl vízzel és sóval elkeverjük (a levet nem kell hígítani), esetleg egy kis csípőset is tehetünk bele, ha szeretjük. Leöntjük vele a káposztát. Az edénybe elhelyezhetünk egy tányért is, hogy lenyomja a töltött káposztákat, majd lefedjük és 90 perc alatt kis lángon készre főzzük.
További receptek:
Finomságok akár maradékból is: rakott étel receptek
Kedvenc rakottas receptjeink egyszerűen