2015.02.22. 10:30:21 14175 369

Sebre, ízületi gyulladásra jöhet a fekete nadálytő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyógynövényekben az a jó, hogy viszonylag könnyen elérhetőek, jó áron kaphatóak és természetesek. És nincs hátulütőjük… vagy mégis? Azért előfordul, hogy vigyázni kell velük is. Míg a fekete nadálytő a megfelelő módon használva, a megfelelő helyre rakva szinte csodaszer számba megy, addig alkaloid tartalmának köszönhetően, belsőleg alkalmazva számolnunk kell májkárosító hatásával.

Fekete nadálytő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete nadálytő

Ahol megtalálod

Általában nyirkosabb árkok, árterek, tópartok, nedves rétek lakója. Ne hidd, hogy nem ismered, mert már Te is találkoztál vele milliószor, még ha városban is élsz. A növény könnyen felismerhető lefelé kunkorodó, apró, kékes-rózsaszínes virágairól és tojás alakú, hullámos éllel rendelkező, szúrós és szőrős leveleiről.

Amikor megtalálod

Jobban mondva, amikor érdemes megtalálnod. Levelét június és augusztus között jó begyűjteni. Gyökerét is általában tavasszal a legjobb beszerezni, de októbertől áprilisig is keresheted, feltéve, ha virágos szára még nincs. De ne lepődj meg, ha nem kevés gyógyhatású krém alapanyai között is megleled.

Amiért eddig kerested a fekete nadálytövet

Levele és gyökere is hasznosítható a népi, vagy otthoni gyógyászatban. Mindkettő tartalmazza az ún. allatonin nevű, fehérjét tartalmazó anyagot és poliszacharidokat, melyeknek nagy szerepe van a szövetek regenerálódásában. Ezen felül a fájdalmat a különböző polifenolszármazékok csillapíthatják. Új sejtek képződésében pedig az auxin nevű hormonja támogat.

Amire használhatod a sokoldalú gyógynövényt

Nem is hinnéd, hogy ez az apró gyógynövény egy „földbe gyökerezett” patika. Forrasztófű elnevezése például nem véletlen, hiszen erősíti a csontokat, törések esetén pedig segíti a csontok hegesedését, összeforradását pedig gyorsítja. Emellett hasznosítható még bizonyos zúzódásoknál, sebeknél, húzódásoknál, véraláfutásnál, visszérgyulladásnál, lábszárfekélynél, köszvénynél, ínhüvelygyulladásnál, nyáktömlő gyulladásánál.

Hatásos, ha be van gyulladva a körömágyunk, lábgombával küzdünk, de körömleválásnál is bevethető. Teaként vagy főzetként elkészítve borogathatod vele az érzékeny területet.

Áztatás során olyan nyákanyagok oldódhatnak ki belőle, melyek a gyomor és a légutak nyálkahártyáját is bevonják, jól alkalmazható tehát gyomor és nyombélfekély esetén. Utóbbi esetében toroköblítőként is használatos. De légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedés esetén is hasznos lehet.

A gyökeréből (100 gramm) és vízből (4-5 dl) készített pép a problémás területekre kenve, egy éjszakán át hatva remek csodaszernek bizonyulhat.

Amiért még jó a fekete nadálytő, de használata kockázatos

Egykor a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyasztották leveleit, hiszen magas fehérje-, vitamin- (A-, C-, B12) és ásványi anyag tartalma (foszfor, kálium, kalcium) támogatta az immunrendszert. Illetve gyökerében található tannin és csersav mennyiség a daganatos betegségek esetén lehet hasznos. Ám belsőleg történő alkalmazása (akár a fent már írt toroköblögető esetén is) szigorúan orvosi felügyelet mellett ajánlott, mert a sok pozitívum mellett sajnos erős májkárosító hatása is van, illetve gátolhatja testünkben a vas és a B-12 vitamin felszívódását.

Ahogyan kombinálhatod a fekete nadálytövet

A belőle készült pépet „ízesíthetjük” különböző illóolajokkal, mint a borsmenta, rozmaring, levendula, boróka (ép bőrfelületen való alkalmazás esetén) vagy orbáncfű, cickafark vagy körömvirág olajokkal (körömgyulladás, körömleválás alkalmával). Ha a kakukkfű illóolajat csepegtetünk a nadálytőből előállított készítményünkbe, bőr-vagy körömgombánál lehet ez hatásos.

Gyomor- és bélfekélyre a fent írtak figyelembevételével a következő növényekből készült teakeverék fogyasztása segíthet: orbáncfű, citromfű, kamilla, körömvirág és fekete nadálytő. 1 teáskanálnyi keveréket 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni kb. negyed órát és 3x2 dl-t igyunk belőle naponta. De figyelem, csakis orvosi felügyelet, az ő utasításait szigorúan betartva fogyasztandó!

Forrás: otvenentul.hu, napidoktor,hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.