Selymes zellerkrémleves, citrommal és zsemlegombóccal
A zellerkrémleves az egyik legfinomabb a krémlevesek közül. Ha kedveljük a zeller jellegzetes ízét..., már pedig miért is ne kedvelnénk. Nagyon egészséges és kellemesen fűszeres. Készítsünk hozzá izgalmas, kolbászos zsemlegombócot, amitől csak még finomabb és laktatóbb lesz.
Citromos zellerkrémleves zsemlegombóccal
Hozzávalók a zellerkrémleveshez:
- 1db zellergumó (közepesen nagy)
- 1 tk liszt (púpozott)
- 1 citrom leve
- 1 mk kristálycukor
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- csipetnyi szerecsendió
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 l víz
A zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük, és vágjuk fel kisebb kockákra.
A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges)
Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk a levest melegen.
Kolbászos zsemlegombóc hozzávalói:
- 2 db szikkadt zsemle
- 5 dkg füstölt kolbász
- 1 dl tej
- 2 csipet őrölt fekete bors
- 1/2 kk só
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 ek liszt
- 1 db tojás (nagy)
A zsemlét vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe, és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka)
Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár percet állni.
A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk, és megfőznénk.
A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki, és alaposan csepegtessük le. (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig)
Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból, és úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com