Serpenyő gondok: Letapad? Karcos? Tégy ellene!
A tapadásmentes serpenyők használata megkönnyíti a dolgunkat főzés közben – mindaddig, amíg meg nem sérül a sütőfelületük. Ha ételmaradék tapad a korábban tapadásmentes serpenyőhöz, semmi vész, létezik néhány módszer a problémát okozó szennyeződések karcmentes eltávolítására!
Miért kezdenek el letapadni az ételek a tapadásmentes serpenyők aljára? A bevonatos edényeket többnyire könnyű tisztán tartani, de igyekezetünk ellenére is keletkezhetnek rajtuk foltok (zsír és egyéb apró ételrészecskék) és karcolások, amik hátrányosan befolyásolják a tapadásmentes felület hatékonyságát. Sőt, idővel használhatatlanná is válhatnak miattuk.
Mi a teendő, ha a tapadásmentes edényünk mégiscsak tapad?
A vacsorára készített finom étel - főleg, ha szószos vagy kevés zsiradékot tartalmaz - bosszantó megfeketedett nyomot hagyhat a tapadásmentes serpenyőnk alján. Ekkor először szórjuk meg a felületet bő negyed csésze szódabikarbónával, majd félig töltsük is meg vízzel. Rakjuk vissza a serpenyőt a tűzhelyre, hogy a víz felforrjon. A makacs szennyeződések eltávolításához használhatunk egy lapos, fából készült spatulát. Amikor a legtöbb darabot elvált a serpenyő aljától, vegyük le a gázról, öntsük ki belőle a vizet, és mosogassuk el a serpenyőt a szokásos módon.
Amennyiben a foltok makacsabbak és a gondokat karcok is súlyosbítják, kissé módosítanunk kell az előbbi praktikán:
Keverjünk össze 1 csésze vizet, 2 evőkanál szódabikarbónával és fél csésze fehér ecettel az érintett serpenyőben. A tartalmát melegítsük 10 percen keresztül, és forraljuk fel. Miután elmostuk az edényt, kenjük be vékonyan növényi olajjal a felületet, így a serpenyő visszakaphatja a tapadásmentes felületet.
Akadályozd meg a tapadásmentes serpenyő karcolódását!
Felmerülhet a kérdés, hogy a tapadásmentes felület letisztításakor nem karcolja-e meg a szódabikarbóna vagy az elmosásához használt egyéb eszköz. Ami nagyon fontos, hogy kaparni szigorúan csak a serpenyő áztatása után javasolt, és inkább a finoman dörzsölő mozdulatokkal végezzük azt. A műanyag spatulák elég kemények ahhoz, hogy eltávolítsák a leégett maradékokat, de általában karcokat nem okoznak.
Aki helyhiány miatt egymásba pakolja a tapadásmentes serpenyőket, jobban teszi, ha papírtányérokat helyez a serpenyői közé, elkerülje így a nem kívánt karcolódást.
Tipp tojásételek maradékainak könnyű eltávolításához
A rántotta és a tükörtojás elkészítése után hátramaradt szennyeződésekben található fehérje a forró víz hatására megkötődik a tapadásmentes edények felületéhez, és szinte lehetetlenné teszi azok eltávolítását. Ezt elkerülendő használjunk a serpenyő elmosásakor először hideg vizet, és a tojás azonnal lemosódik!
Forrás: www.quickanddirtytips.com