2014.06.07. 10:46:13 8908 26

Sóskalandok - avagy hogyan csempészhetünk sóskát az asztalra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tipikusan az az étel, illetve zöldség - a spenót mellett -, amit gyerekként ki nem állhattunk, felnőttként viszont – némi túlzással - alig várjuk, hogy megjelenjen a kertekben és végre elkészíthessük belőle a régi időket idéző sóskamártást. A legjobb hír, hogy az egész a miénk, mert a gyerek, vagy a párunk úgysem eszik belőle. Pedig ha tudnák, mit hagynak ki!

A sóska - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A sóska

És ha sejtenék, mi minden készíthető még belőle! Leves, saláta, köret, szósz, és mind-mind isteni!

Arról nem is beszélve…

… hogy mennyi, szervezetünknek hasznos anyag van benne. Kiváló C-vitamin forrás, de tartalmaz még oxálsavat, foszfort, vasat, meszet, és cserzőanyagot is. Frissítő, élénkítő hatással is bír, melyet magas gyümölcssav-tartalmának köszönhet.

Kitűnő immunerősítő szer, hiszen növeli a szervezet védekező-képességét, de ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága is. A népi gyógyászatban vértisztító szerként hallhattunk róla. Bizonyos részeken fűszernövényként elterjedt.

A sóskával most barátkozó gyerkőcöknél és/vagy finnyás pároknál (utóbbi tesztelve!) is tuti befutó a következő sóskás recept:

Sóskás-gombás tészta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csomó sóskalevél (de valójában ízlés szerinti, vagy amennyi épp otthon van)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (ha valaki szereti, lehet több is)
  • Olívaolaj
  • Bors
  • Szerecsendió
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 20-25 dkg csiperkegomba
  • Tej (ez a szósz hígításához kell, úgyhogy pontos mennyiséget nem tudok írni, amilyen állagúra szeretnénk a szószt)
  • Fél kg fodros nagykocka
  • 10-15 dkg reszelt sajt (én trappistát használtam, de aki amit szeret)

Elkészítése:

A tésztát sós vízben kifőzzük. Amíg a tészta fő, elkészítjük a sóskás-gombás szószt.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd rászórjuk a megmosott, megtisztított, apróra vágott sóskát és a szintén tisztított, felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük ízlés szerint. Fedő alatt összepároljuk. Közben a 2 dl tejben elkeverjük a keményítőt és a sóskás-gombás alapra öntjük. Ezt összeforraljuk, majd ízlés szerint adagolunk még hozzá tejet, hogy ne túl híg, de ne is túl sűrű szószt kapjunk. Közben még utánaízesítünk a már használt fűszerekkel.

Ha elkészült a szósz, összekeverjük a megfőtt tésztával. Egy jénait, vagy valamilyen hőálló edényt kivajazunk és beleöntjük a szószos tésztát. Tetejére ráreszeljük a sajtot és kb. 10-15 perce a sütőbe (150 °C) tesszük, amíg a sajt szépen ráolvad a tészta tetejére.

És már kész is! Nagyon finom és egyszerű ebéd vagy vacsora.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...