Svéd uborka télire – félúton a vegyes vágott és a csemege uborka között
Végre igazán finom, uborka ízű az uborka -akinek már sikerült tök illetve víz ízű uborkát vásárolnia, az tudja, hogy miről beszélek -, így most érdemes eltenni, illetve frissen elkészíteni. Ha a hagyományos uborka salátát már meguntad, próbáld ki a svédek kedvencét, és rakd el télire.
Svéd uborkasaláta
- 4 kg uborka
- 1 kg vöröshagyma
1/2-1 cs mustármag
6 dl víz
- 6 dl cukor
- 4 dl 10%-os ecet
- 1 dl só
- 1 kk Na-benzoát
- 1 kk borkén
Az uborkát (fürtös vagy kis méretű csemege uborkának való) lekeféljük és vízben megmossuk, majd vékonyra gyaluljuk egy nagy tálban. Ugyanígy teszünk a vöröshagymával. Nagyon óvatosan összekeverjük a zöldségfélét valamint a mustármagot, ne törjön össze az uborka és a hagyma. Elkészítjük a saláta levét, a nátrium-benzonát kivételével mindent összekeverünk a hideg vízben. 6 dl vizet tegyünk azonban félre, és melegítsük fel egy kicsit, elég langyosra. Ebbe keverjük bele a tartósítószert.
Amikor minden feloldódott, felöntjük a salátalével az uborkát, a hagymát és a mustármagot. Hűvös helyen vagy a hűtőszekrényben egy teljes napig, letakarva pihentetjük a salátánkat. Közben átkeverjük, de csak óvatosan.
Közben 6 db 720 ml-es befőttes üveget alaposan megmosunk, majd 100 fokos sütőben körülbelül 15 percig fertőtlenítünk.
Az előkészített üvegekbe szedjük, amikor letelt a 24 órás pihenő. Ne legyen túl tömött, de levegő, se maradjon az üvegben. Minden üveget teljesen felöntünk a salátalével, majd celofánnal és az üvegek lezárjuk a befőtteseket.
Hűvös, száraz helyen tároljuk, amíg el nem fogyasztjuk.