2017.04.14. 08:06:05 12374 339

Színterápiás táplálkozás - színek az étkezés szolgálatában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Többször is érintettünk olyan témát, ahol röviden szóba került a színek különböző hatása ránk nézve. Ezeket a pozitív hatásokat miért ne hasznosítanánk a táplálkozás terén is? Bizony az ételek (leginkább a zöldségek és a gyümölcsök) színe nem véletlen olyan, amilyen.

Színes zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes zöldségek

Attól függően alakult ki, hogy mit tartalmaznak. Egyes táplálkozási szakértők véleménye szerint a színek szerinti étkezés – sőt, bizonyos színek fogyasztása a nap bizonyos szakaszaiban - pozitív eredményeket hozhat az egészségünk terén. A megfelelő színű étek elfogyasztásával megőrizhetjük a testfunkciók harmóniáját.

Nem hiába népszerűek a fehér színű ételek, hiszen ez a szín az anyatejet idézi, mely nemcsak táplál, de gondoskodik is rólunk.

A sárga gyümölcsök és zöldségek megőrzik bőrünk rugalmasságát, továbbá megelőzik a depressziót. A szellemileg megerőltető időszakban is tökéletes serkentő, mivel felfrissítik az idegrendszert.

Milyen ételek számítanak sárgának? Például a citrom, az ananász, a körte, a banán, a paprika, a csemegekukorica és a kamilla. Idetartozik minden, ami az olajos magvak csoportjába sorolható.

A narancssárga gyümölcsök és a zöldségek tele vannak béta-karotinnal, ami nagyon fontos a bőr és a látás egészsége szempontjából. Azért is különlegesek, mert védik a szemet az oxidatív stressz és az UV-sugarak káros hatásai ellen. Ezek az élelmek természetes úton védenek meg a napégésektől, fokozzák az anyagcsere-működést, és kiegyensúlyozzák az alacsony vérnyomást.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, a sárgarépa, a tök, a narancs, a kurkuma és a barack.

A pirosak kiválóak a szív védelmére és az érrendszer karbantartására. Antioxidánsban bővelkednek, melyek hatására csökken a magas vérnyomás és a koleszterin szint a vérben. Számtalan hasznos tápanyaguknak köszönhetően bizonyos fokú zsírégető és fájdalomcsökkentő hatással is bírnak.

Piros ételek sorába azon zöldségek és gyümölcsök tartoznak, amiknek nemcsak a héja piros, hanem a húsa is: az eper, a meggy, a görögdinnye, a cseresznye, a paradicsom és a piros bogyós gyümölcsök.

A lila zöldségek és gyümölcsök a máj megvédésére jók, de hasonlóan hatnak az emésztőrendszerre is. Fontos jótékony hatásuk még, hogy elűzik a stresszt és kezelik az álmatlanságot.

Közéjük sorolható a szeder, a cékla, a málna, a lilahagyma, a padlizsán és a szilva.

A kék ételek javítják a látást és a memóriát. Minél sötétebb az árnyalatuk, annál több antioxidánst tartalmaznak. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatást is kifejtenek a szervezetbe jutva. Kéknek tekinthető az áfonya, a fekete ribizli, a szőlő és a szamóca.

A zöldekben rejlik a legtöbb energiát adó tápérték. A zöld színű gyümölcsök és zöldségek vasban gazdagok, ezért jók a vérszegénységgel küszködőknek. Fogyasztásukkor hozzájárulnak a szív, a vérkeringés és a tüdő betegségeinek megelőzésére illetve enyhítésére.

A sok zöld étek közül jó választás a petrezselyem, a kapor, a spenót, a menta, a zöld szőlő, a zöldalma, a saláta, a kivi és a bazsalikom. A Föld jóságát képviselő szín a barna, amely biztonságérzetet ad. Gondolj csak arra, hogy két lábbal a földön állunk. Legkedveltebb barna ételünk mi más lenne, mint a jó öreg csokoládé, melyet gyakran hívnak segítségül azok, akik bizonytalanságban érzik magukat.

Nosza, dobjuk fel magunkat, illetve tányérunkat a szivárvány színeivel!

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Fejfájás, mi páncélba zár – Amit tudnod kell a leggyakoribb kínzó tünetről

Hol húzódik a határ az ártalmatlan és a veszélyes fejfájás között? Mikor van okunk aggodalomra – és hogyan enyhíthetjük a mindennapjainkat megkeserítő tünetet?

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Viszket, hámlik, pirosodik: mit tehetünk az ekcéma ellen?

Az ekcéma görög eredetű szó, amely hólyagos bőrelváltozásokat jelöl. Orvosi szempontból bőrgyulladásként vagy dermatitisként is emlegetik, és gyakran egyfajta túlérzékenységi reakcióként jelentkezik. Az allergiás bőrtünetek hátterében olyan gyakran használt termékek állnak, mint a parfüm, testápoló, dezodor, körömlakk vagy egyes gyógyszerek. A nikkel, amely sok bizsuban megtalálható, szintén sűrűn bizonyul kiváltó oknak – a becslések szerint minden tizedik nő érzékeny rá. Mit érdemes még tudnunk az ekcémáról?