Tápláló, lélekmelengető leves, amit szeretni fogtok!
Kellemes ízek, állagok, fincsi húsgombóc, zöldségek, téli melegség - ezek a szavak jutnak eszünkbe erről a tárkonyos húsgombóc levesről. Kínálhatjuk ebédre és vacsorára is, télen kifejezetten jól fog esni, hiszen rendkívül laktató és tápláló.
Tápláló, lélekmelengető leves, amit nagyon szeretni fogtok!
Tárkonyos húsgombóc leves - recept
Hozzávalók:
- 30 dkg darált hús (pl. sertéscomb)
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 vastagabb szelet zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk ételízesítő
- só
- őrölt fekete bors
- csipet szerecsendió
- tárkony (ízlés szerint)
- 2 dl tejföl
- 1 tk liszt
- 1 db tojás (közepes)
- 2 ek olaj
- 1,5 l víz
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat, majd tegyük félre.
A zöldségeket, a vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a zöldségeket is, majd keverjük alaposan össze, és pároljuk pár percig.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel.
A zöldségeket főzzük félpuhára, majd tegyük a levesbe az előre elkészített húsgombócot, és főzzük készre. (közben ízlés szerint még utána ízesíthetünk, ha szükséges)
A tejfölt keverjük simára egy kevés forró levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Én pl. galuskát is szaggattam a levesbe, mert így laktatóbb, de ezt ki is hagyhatjuk, a leves úgyis finom.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu