2015.11.05. 14:45:44 11635 292

Téli vitaminbomba: a naspolya!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor friss gyümölcsöket már csak exportálva kaphatunk, akkor szedhetjük le a fáról a naspolyát! Ez az ízletes, régi időket idéző finomság ma már alig-alig kapható, de szerencsére egyszerűen termeszthető! Ha a piacon mégis kapunk, ne aggódjunk, ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, hiszen szottyosan az igazi!

Naspolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naspolya

A naspolya eredetileg vadon termő növény volt, amely Közép-Ázsia déli lejtőin és a Balkán-félszigeten termett. Rokona az almának, a körtének és a birsnek. Kedveli a meleget, a napos, félárnyékos helyeket, ezért többnyire délen terem, de hazánkban is kedvezőek számára az időjárási viszonyok, mivel a hideget is jól tűri. A tavaszi fagyok nem tesznek kárt benne, nem túl igényes növény, még metszeni sem kell (nem is szabad, hiszen ágai végén vannak a termőrügyek).

Gyümölcsét október végén, november elején szokták szüretelni, de az sem baj, ha párszor megcsípi a dér, attól csak édesebb lesz. Frissen a fáról szedve, valószínűleg nem fogjuk elfogyasztani, mivel utóérésre van szüksége, hogy jól megpuhuljon. Ezért nyugodtan vásároljunk nagyobb mennyiséget egyszerre, nem kell aggódni, ha nem fogy el rögvest. Csak terítsük szét, és biztosítsuk számára a jó szellőzést.

A naspolya vitamintartalma

Magas C-vitamin tartalma miatt kiváló téli vitaminpótlásra, hiszen ilyenkor egyébként sincs nagy gyümölcsválaszték. Változatosságot csempészhet a narancs-kiwi-mandarin trilógiába. Nagy a pektin és a cserzőanyag tartalma. Jelentős kalcium- és vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott lehet a fogyasztása.

Mire jó a naspolya?

Mivel magas a pektintartalma, ezért finom lekvárt vagy zselét készíthetünk belőle. Ez húsételek mellé is isteni. Jól illik hozzá a fahéj, a gyömbér és a szegfűbors. Karácsonykor ínycsiklandó csemege lehet, főleg mivel ilyenkorra érik be igazán. Régen a fára is felaggatták, díszítésre használták.

Nyersen gyümölcsként fogyasztható. :) Csak csippentsük le a szárat, és kanalazzuk vagy szívjuk ki a puha, szinte lágy gyümölcshúst. Fehérboros aromájú, édeskés, fűszeres íze van.

Régen a népi gyógyászat a szájüreg- és a garatgyulladásokat kezelte naspolyából készült kivonattal. Rost tartalma miatt a bélbetegségek kezelésében is szerepet játszott.

Kérgéből főzetet készítettek, és vérzéscsillapításra használták.

A magokból is főzetet készítettek, ami a vesekő ellen nyújtott segítséget.

A naspolyafa dísznövényként is megállja helyét a kertben, az udvarban. A faipar is felhasználja, mivel szívós, jó minőségű faanyagnak minősül.

Bőrcserzésre is alkalmazták, mert levele és kérge is magas csersavtartalommal rendelkezik.

Forrás: hazipatika.hu, wikipedia.org, balintgazda.hu információi alapján írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...