2020.04.11. 15:37:37 12591 354

Tippek és trükkök levélzöldségekkel: Főszerepben a sárgarépa zöldje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ami miatt nem szeretem a levélzöldségeket, az az, hogy nem a kertemből jönnek. Ugye akkor épp annyit hoznék be, ami éppen frissen kell. De amíg nem lesz az erkélyemen mini zöldséges kert - ejnye nekem – addig a boltból hazavitt zöldeket kellene hatékonyabban felhasználnom. Mostantól a répa zöldjét sem dobom majd el!

Sárgarépa zölddel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgarépa zölddel

A sárgarépa zöldje jó!

A klorofillról tudjuk, hogy nagyon jó a szervezetünknek. Emiatt a répa zöldje hatásos vértisztító és sikerrel méregteleníti a májat.

A rostokban gazdag leveleket salátákba, tojásételekhez és szószokba is felhasználhatjuk, de elsőre csak csínján vele, mert rendkívül intenzív, kesernyés az íze!

Kevésbé ismert róla, hogy teát főzve belőle segíthet a vesekő megszüntetésében:

Egy csészényi friss sárgarépa zöldhöz számoljunk 4 csészényi forró vizet. Forrázzuk le , hagyjuk kihűlni, csak utána szűrjük le, ami után egyből fogyasztható. Érdemes tanácskozni a kezelőorvossal a fogyasztás mértékéről, hiszen a benne található furokumarin enyhe allergiás reakciót is kiválthat.

Tárold jól a sárgarépa zöldjét és petrezselymet!

Vágjuk le a répáról (frissen) a zöldet, és egy napra állítsuk bele egy pohár vízbe. A vizet a nap felénél cseréljünk ki, hogy a növény felfrissüljön. A pohárból kivéve kicsit rázzuk le róla a vizet, majd tegyük bele egy lazán lezárt zacskóban a hűtőbe. Másik megoldás, hogy a pohár vízben hagyva tesszük hűtött helyre. Hogy minél tovább friss maradjon, csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.

Használd jól a répák zöldjeit!

Fűszernövényként használva a fehér- és a sárgarépa leveleit sem szabad túl apróra vágni, hogy minél több megmaradjon jellegzetes ízükből. A leggyorsabban pedig konyhai ollóval tudjuk felaprítani ezeket.

A friss petrezselyem például enyhíti az erős fokhagymaszagot, ezért hagymás ételeknél nyugodtan szórhatunk néhány csipetet bele, akkor is, ha a recept ezt kimondottan nem kéri.

Szárítás helyett érdemesebb a levélzöldségeket is inkább fagyasztva tárolni, hiszen a konyhai gőz és hő miatt hamarabb romlik a minőségük.

FORRÁS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.