2019.10.28. 14:37:34 7489 260

Torony magasan - a legmagasabb épületek világszerte
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A grandiózus épületek mindig is státusz szimbólumként erősítettek egy-egy hatalmasságot és ez napjainkban sincs másként. Igaz, míg korábban maga a szimbolitás volt az, amiért impozáns méretű épületek készültek, ma már sokszor helykihasználás is oka az őrületes magasságokba törő felhőkarcolók tervezésének. Összegyűjtöttük a világ legmagasabb épületeit!

Dubaj, toronyházak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dubaj, toronyházak

Az urbanizáció tehet mindenről

Annak idején észak-Olaszországban is divat volt a méltóságok között, hogy hatalmuk nagyságát tornyuk magasságával igyekeztek mutatni a külvilág felé. Így lett a méltán híres Pisai Ferde Torony is, de a környéken számos kisebb, szintén megdőlt torony is található. Ma már a magas szintekre fejlesztett mérnöki munkának köszönhetően nem dőlnek meg a tornyok, ám a Pisai eltörpül a jelenlegi csúcstartók mérete mellett, hiszen alig 60 méter magas. A maga idejében, 1200 körül, ez is igen nagy szó volt.

Manapság azonban az erőteljes városba költözési hullám teremti meg az igényt arra, hogy kis területen sok ember élhessen és dolgozhasson. A 200-300 méter magas épületekben pedig igen sok ember elfér. Jeddah Tower, Szaúd-Arábia Ugyan még nincs kész, de amint elkészül toronymagasan veszi majd át a vezető szerepet, a korábban Kingdom Tower névre keresztelt Jeddah Tower, ami a tervek szerint több mint egy kilométer magasan díszeleg majd Dzsidda városában. Az épület inkább megalomániás jelkép, mint a helykihasználás praktikus épülete, de az biztos, hogy aki oda fent jár, nem felejti el. Ezért mindent meg is tesznek. Például a végleges magasság még nem látott napvilágot – nem is tervezik az utolsó pillanatokig megosztani a nagyközönséggel, nehogy egy másik terv beelőzze a csúcstartónak kijelölt magasságot.

De, hogy milyen lehet az élet 1 km magasan? Luxuslakások, luxus szállodák lakói és méregdrága irodákban dolgozók tapasztalhatják majd meg. Egy több mint kétszáz emeletes épülethez teljes infrastruktúra kiépítése is szükséges lesz.

Burj khalifa, Egyesült Arab Emírségek

Dubaj egyik leghíresebb jellegzetessége az 828 méter magas ingatlan. Szintén lakások, irodák és hotelszintek vették fel helyüket az épületben 2010-ben és azóta is rekord magasságú az olajnagyhatalom jelképe. Az Egyesült Arab Emírségekben egyébként is szívesen építenek szédítő méretekben – rengeteg 300 méternél magasabb torony lyuggatja a felhőket a környéken.

Shanghai Tower, Kína

Kínában tengersok embernek kell elférnie aránylag kevés helyen, így itt indokolt is az a félszáz épület, ami az elmúlt 10 évben 300 méternél is többet foglal el fölfelé. A legkiemelkedőbb pedig mind közül a Shanghai Tower a maga 632 méterével. És ha már szédülünk, ne adjuk alább egy vidámpark élményél – a torony liftje 70 km / óra sebességgel repít ki minket az égbe. Vagy legalábbis a 128. emeletre.

Mecca Royal Clock Hotel Tower, Szaúd-Arábia

Mekka, óratoronyMekka, óratorony

A Jeddah Tower megépültéig még dobogós helyett őriz a maga 601 méterével a Mecca óratorony is, Szaúd-Arábiában pedig egyelőre a legmagasabb. Az óratornyokról a legtöbbeknek a Big Ben jut eszébe, holott a Mecca Royal Clock Hotel órája hatszor nagyobb. Órája laponként 46 méter átlójú és 2 millió világító LED -nek köszönhetően jól látható lentről is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...