További 7 dolog, amit főzés közben (ne) tegyél!
Korábbi cikkünkben néhány alapvető praktikát és néhány újabb ötletet olvashattál a konyhában történő tevékenykedés megkönnyítéséhez. Most újabb hét tanácsot eleveníthetsz fel, illetve ismerhetsz meg a témában.
1. Sose próbáld meg elkapni a leejtett kést!
Egyszerűen balesetveszélyes. Inkább lépj hátra és hagyd leesni. A beidegződések erősek lehetnek, de ilyenkor jobb, ha nem cselekszel reflexből.
2. Hagyd a húst pihenni!
A sütés után várj egy kicsit a szeleteléssel, hogy a hús ínycsiklandó szaftja a hús belsejében maradhasson. Sokkal finomabb lesz így, mintha hagynád kifolyni az értékes tápanyagokat.
3. Sohase vegyél ki tepsit vagy hőálló tálat a sütőből nedves konyharuhát/sütőkesztyűt használva!
Kivéve, ha szeretnéd megégetni magad a keletkező gőzzel.
4. Adj kevés olívaolajat a tészta főzővízéhez az összetapadást elkerülendő!
Az olaj használata jobb, mint a hideg vizes öblítés a megfőtt tésztán alkalmazva, ami csak a keményítőt mossa le az ételedről.
5. Tojást tilos mikrózni!
Hiába tűnik gyorsabbnak, ne a mikrohullámú sütőt használd főtt tojás elkésztéséhez. A tojás a májhoz és néhány zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan hamar szétrobban. Továbbá minden műanyag és fém kerülendő a mikró kapcsán, hacsak nem szeretnél tüzet oltani.
6. Ne hagyd eltompulni a kések élét!
Hiába meglepő, de tény, hogy életlen késsel gyakrabban vágják meg magukat a háziasszonyok, mint élessel. Élesítsd rendszeresen ezeket az eszközöket!
7. Öntöttvas edényeket ne tisztíts dörzsszivaccsal!
A karcolásokat kivédheted, ha csak puhább anyagokkal takarítod le főzés után az edényeidet. A makacs szennyeződéseket dörzsölés helyett inkább áztasd le.
Forrás: buzzfeed.com/