Töviről hegyire a zellerről: Ezért lehetsz allergiás rá!
A magyar háziasszonyok meglehetősen gyakran használják ételkészítéskor a zellert, azonban ezt a tápanyagdús konyhakerti növényt mégsem ajánlott fogyasztani mindannyiunk számára. De milyen veszélyt rejthet magában a gumószeller, a szárzeller és a metélőzeller?
Ha a rendelkezésre álló zellergumó sötét színű, és az ujjunkkal benyomva puhának érződik, ne fogyasszuk el azt! A szivacsos szerkezetű gumó azonban még felhasználható főzéshez, de semmiféle zellerszármazékot ne adjunk a 3 évesnél fiatalabb kisgyermekek ételéhez!
Mire ez a nagy riadalom? A zeller nitráttartalma az egyik ok, amik az emberi szervezetbe kerülve nitritekké alakulnak és a folyamat végeredménye súlyos mérgezés is lehet a kicsik (még) fejletlen enzimrendszere végett. Azonban felcseperedve sem fogyaszthat mindenki zellert, mivel egyre nagyobb azoknak a köre, akik allergiások rá.
A zeller mint allergén
Az ételallergia nem más, mint egy szerencsétlen tévesztés, ugyanis az immunrendszer összekeverheti a virágporban található fehérjéket bizonyos élelmiszerekben található fehérjékkel - azok szerkezeti hasonlósága miatt. Az ilyenkor felszabaduló hisztamin többek között a bőr vagy a nyálkahártya kivörösödését és viszketését idézi elő, azonban korántsem ritka a csalánkiütés és az asztmás tünetek sem. A tengeri herkentyűkre adott reakciókhoz hasonlóan súlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat.
Éppen ezért nem meglepő, hogy pollenérzékenység hátterében jellemzően zellerre való ételallergia áll, de ez a fényérzékenység rejtett oka is lehet. A napozás után felhólyagosodó bőr a zellert betakarító és feldolgozó vállaltok munkatársai körében a leggyakoribb reakció.
Mit tehet, aki allergiás a zellerre?
Aki zellerszár vagy gumó fogyasztása után bármiféle kellemetlen tünetet tapasztal jobb, ha teljesen kerülni a zöldség fogyasztását! Készételek, salátaöntetek vásárlásakor is gondosan olvassuk el az összetevők listáját.
Ha be szeretnénk bizonyítani hogy ez az étel a felelős az allergiáért, végeztethetünk rá ételallergia tesztet, de ilyenkor jó számítani arra, hogy ennek következtében hevesebb tüneteink is lehetnek.
Ha igazán elővigyázatosak akarunk lenni, akkor zellerallergia fennállásakor antihisztamint, szemcseppet vagy asztma elleni készítményt is tarthatunk magunknál a tünetek jellegétől és a reakciók súlyosságának függvényétől.
Forrás: www.news-medical.net