Túrónudli: Ha szereted a túrógombócot, ezt imádni fogod!
Egy kiadós leves után, mint például egy jó kis bogrács gulyás a túrónudli tökéletes második fogás. Még a kezdő házi asszonyok is összedobhatják, a sikert garantált!
Túrónudli - recept
Hozzávalók a nudlihoz:
- 25 dkg túró
- 10 dkg tea vaj
- kb. 10 dkg liszt
- 1 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- csipet só
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A túrót tegyük egy tálba, és villával alaposan törjük össze.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, az egész tojást, az olvasztott és visszahűtött vajat, és a reszelt citromhéjat, majd gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen formázható legyen)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kicsit vastagra a tésztát, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra.
Ezután a tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a két tenyerünk között formázzuk meg a nudlikat.
Az elkészült nudlikat ezután tegyük bele forrásban lévő vízbe, majd várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük még pár percig. (közben vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, hogy megfőlt-e, nehogy túlfőzzük)
A készre főtt nudlit szűrőkanállal szedjük ki a vízből, alaposan csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába.
Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3-4 ek étolaj
Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
Ezután állandó kevergetés mellett, hogy meg ne égjen, pirítsuk aranybarnára, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
Amikor a zsemlemorzsa már kissé lehűlt, adjuk hozzá a frissen kifőzött, és lecsepegtetett nudlit, majd keverjük, forgassuk össze.
Tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor szedjük a nudlit tányérra, ízlés szerint szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd úgy kínáljuk. Én a fahéjas porcukorral szórás mellett még meggylekvárt is kínáltam hozzá.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com