Túrós, szilvás, almás – a gombóc többféleképpen
Gyerekkorunk kedvence, a gombóc igazi ízbomba, amit kár lenne kihagyni felnőttként. Főként mivel olyan sokféleképpen elkészíthető és ízesíthető, hogy igazán változatos ételeket kínálhatunk gombócként. Ott van rögtön mindenki kedvence a szilvás gombóc, vagy az éttermi desszertként újragondolt túrógombóc, ami gyakorlatilag a reneszánszát éli. Receptek!
Almagombóc
Ez a gombóc bizony minden idők legtutibb édessége, kár, hogy olyan körülményes elkészíteni, így csak ritkán fog a család elé kerülni. Mindenesetre egyszer megéri kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 20 dkg búzadara
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- só
- zsemlemorzsa
- fahéj
A tálaláshoz:
- vaj
- zsemlemorzsa
- tejföl
- fahéj
- cukor
Az almát hámozd meg, csumázd ki, majd vágd apró kockákra. Ne reszeld le, hanem tényleg kis kockákra vágd. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a búzadarával, a tojással, a tejjel, a cukorral és egy csipet sóval. Az almát egy kis fahéj kíséretében hozzákeverjük. Ha még híg, akkor öntsünk hozzá annyi zsemlemorzsát, amitől összeáll, de mivel a dara úgy is megduzzad majd, ezért várhatunk is ezzel a mozzanattal. Takarjuk le a masszát, és hagyjuk pihenni. Ha a dara megszívta magát, formáljunk gombócokat, és lobogó vízben főzzük meg. Pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát egy kis vajon, majd forgassuk bele a gombócokat. Édes, fahéjas tejföllel locsoljuk meg.
Klasszikus szilvás gombóc
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 1 db tojás
- 80 dkg burgonya
- 30 dkg búzaliszt (BL55)
- Csipet só
A töltelékhez:
- 20 db szilva
- 1 evőkanál kristálycukor
- Fahéj
A tálaláshoz:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A krumplit apró kockákra vágva főzd meg, majd hagyd kihűlni. (Ez a folyamat akár előző este is elvégezhető.) Ha ez megvan, krumplinyomóval összetörjük, majd pici só bele. A massza közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat. Elkezdjük gyúrni, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, annyit, amennyit a tészta felvesz.
Ha kész, kinyújtjuk, kb. ujjnyi vastagságúra, majd 10x10-es négyzetekre vágjuk.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A mag helyére kevés (de inkább ízlés szerinti) fahéjas cukrot szórunk.
A szilvákat a „tésztanégyzetekbe” tesszük, majd a lap négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, kis gombócokat formálunk belőle. Egy nagyobb edényben vizet forralunk. Ha forr a víz, beletesszük a gombócokat (egyszerre csak néhány darabot, az edény nagyságától függően). Ha feljönnek a víz tetejére, utána még 3-4 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kivesszük.
Míg a gombócok készülnek, a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk, és a kész gombócokat beleforgatjuk. Cukorral, fahéjas cukorral tálaljuk.
Az a bizonyos túrógombóc, háziasan
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 2 dl búzadara
- csipet só
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- vaníliás cukor
- tejföl
A túrót áttörjük, hogy szép krémes gombócot kapjunk. Ezután összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával, valamint egy csipet sóval. Hagyjuk állni, hogy jól megdagadjon a búzadara – így biztosan nem fog szétfőni. Akár 2-3 órát is állhat. Ezután kisebb gombócokat formázunk belőle és lobogó vízben kifőzzük. Kb. 5 perc alatt megfőnek, de tesztelhetjük is a készültséget, pl. egy gombócot félbevágva. Csepegtessük le őket. Pirítsuk meg a zsemlemorzsát egy kis olajon vagy vajon, és forgassuk bele a gombócainkat. Kínáljuk édes tejföllel.
Gombócos tippek
- A zsemlemorzsába akár apróra vágott diót is tehetünk, ettől még ropogósabb lesz
- A zsemlemorzsa helyett pirított mákba is forgathatjuk a gombócokat.
- A tejföl helyett lekvárral vagy különböző gyümölcsszószokkal, sőt, nyers gyümölcsökkel, kompótokkal, vagy gyümölcs péppel is kínálhatjuk a túrógombócot. Teljesen más jellegű desszertet kapunk.
- A túrógombócok készíthetjük sósan is, kaporral fűszerezve. Ekkor köretnek tálalhatjuk például halakhoz, paprikáshoz, pörkölthöz.
- A szilva helyett barack vagy lekvár is kerülhet a krumpli gombócba.
Jó étvágyat!