2016.05.05. 14:37:20 14478 371

Túrós, szilvás, almás – a gombóc többféleképpen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkorunk kedvence, a gombóc igazi ízbomba, amit kár lenne kihagyni felnőttként. Főként mivel olyan sokféleképpen elkészíthető és ízesíthető, hogy igazán változatos ételeket kínálhatunk gombócként. Ott van rögtön mindenki kedvence a szilvás gombóc, vagy az éttermi desszertként újragondolt túrógombóc, ami gyakorlatilag a reneszánszát éli. Receptek!

Szilvás gombóc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilvás gombóc

Almagombóc

Ez a gombóc bizony minden idők legtutibb édessége, kár, hogy olyan körülményes elkészíteni, így csak ritkán fog a család elé kerülni. Mindenesetre egyszer megéri kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • zsemlemorzsa
  • fahéj

A tálaláshoz:

  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • tejföl
  • fahéj
  • cukor

Az almát hámozd meg, csumázd ki, majd vágd apró kockákra. Ne reszeld le, hanem tényleg kis kockákra vágd. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a búzadarával, a tojással, a tejjel, a cukorral és egy csipet sóval. Az almát egy kis fahéj kíséretében hozzákeverjük. Ha még híg, akkor öntsünk hozzá annyi zsemlemorzsát, amitől összeáll, de mivel a dara úgy is megduzzad majd, ezért várhatunk is ezzel a mozzanattal. Takarjuk le a masszát, és hagyjuk pihenni. Ha a dara megszívta magát, formáljunk gombócokat, és lobogó vízben főzzük meg. Pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát egy kis vajon, majd forgassuk bele a gombócokat. Édes, fahéjas tejföllel locsoljuk meg.

Klasszikus szilvás gombóc

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 1 db tojás
  • 80 dkg burgonya
  • 30 dkg búzaliszt (BL55)
  • Csipet só

A töltelékhez:

  • 20 db szilva
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • Fahéj

A tálaláshoz:

  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1,5 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A krumplit apró kockákra vágva főzd meg, majd hagyd kihűlni. (Ez a folyamat akár előző este is elvégezhető.) Ha ez megvan, krumplinyomóval összetörjük, majd pici só bele. A massza közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat. Elkezdjük gyúrni, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, annyit, amennyit a tészta felvesz.

Ha kész, kinyújtjuk, kb. ujjnyi vastagságúra, majd 10x10-es négyzetekre vágjuk.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A mag helyére kevés (de inkább ízlés szerinti) fahéjas cukrot szórunk.

A szilvákat a „tésztanégyzetekbe” tesszük, majd a lap négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, kis gombócokat formálunk belőle. Egy nagyobb edényben vizet forralunk. Ha forr a víz, beletesszük a gombócokat (egyszerre csak néhány darabot, az edény nagyságától függően). Ha feljönnek a víz tetejére, utána még 3-4 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kivesszük.

Míg a gombócok készülnek, a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk, és a kész gombócokat beleforgatjuk. Cukorral, fahéjas cukorral tálaljuk.

Az a bizonyos túrógombóc, háziasan

TúrógombócTúrógombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 2 dl búzadara
  • csipet só

A tálaláshoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • vaníliás cukor
  • tejföl

A túrót áttörjük, hogy szép krémes gombócot kapjunk. Ezután összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával, valamint egy csipet sóval. Hagyjuk állni, hogy jól megdagadjon a búzadara – így biztosan nem fog szétfőni. Akár 2-3 órát is állhat. Ezután kisebb gombócokat formázunk belőle és lobogó vízben kifőzzük. Kb. 5 perc alatt megfőnek, de tesztelhetjük is a készültséget, pl. egy gombócot félbevágva. Csepegtessük le őket. Pirítsuk meg a zsemlemorzsát egy kis olajon vagy vajon, és forgassuk bele a gombócainkat. Kínáljuk édes tejföllel.

Gombócos tippek

  • A zsemlemorzsába akár apróra vágott diót is tehetünk, ettől még ropogósabb lesz
  • A zsemlemorzsa helyett pirított mákba is forgathatjuk a gombócokat.
  • A tejföl helyett lekvárral vagy különböző gyümölcsszószokkal, sőt, nyers gyümölcsökkel, kompótokkal, vagy gyümölcs péppel is kínálhatjuk a túrógombócot. Teljesen más jellegű desszertet kapunk.
  • A túrógombócok készíthetjük sósan is, kaporral fűszerezve. Ekkor köretnek tálalhatjuk például halakhoz, paprikáshoz, pörkölthöz.
  • A szilva helyett barack vagy lekvár is kerülhet a krumpli gombócba.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.

Édes paradicsomi csavar – különleges desszertek paradicsomból

A paradicsom a legtöbb konyhában sós ételek alapja – levesek, mártások, tészták, pizzák szinte elképzelhetetlenek nélküle. De mi lenne, ha most egy egészen új oldaláról ismernénk meg? A paradicsom édeskés-savanykás ízvilága és selymes textúrája lehetővé teszi, hogy meglepően jól működjön desszertként is – csak a megszokott kereteken kell túllépnünk.

Ne várd meg, amíg megtörténik! – Előzd meg az otthoni baleseteket!

A felmérések szerint: éves szinten megannyi megelőzhető baleset - súlyosabb esetben akár haláleset is- kötődik az otthonokhoz, melyeknek többsége néhány óvintézkedés bevezetésével, nagy eséllyel megelőzhető (pl. fulladás, különféle sérülések, esések, mérgezés). Az ingatlanbaleseti adatokból kiderül, hogy évente több millió (!) ilyen jellegű sérülésre kerül sor; ahogy az is, hogy az összes megelőzhető sérülésekkel szorosan összekapcsolódó halálos kimenetelű esetek 78 százaléka otthon történik.