2021.06.04. 17:52:02 9562 264

Víz alatti városok, elöntött falvak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számos oka lehet annak, hogy egy város vagy falu víz alá kerül örökre. Akár a természetes földmozgások, akár árvizek, de még politikai döntések is vezethetnek hozzá, az eredmény pedig amellett, hogy olykor tragikus, látványra mégis lenyűgöző. Vannak világhírű és kevésbé ismert elöntött települések. Egyszer egy ilyen helyet mindenkinek látni érdemes – mert különleges és gyönyörű.

Elsüllyedt város - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elsüllyedt város

Bözödújfalu, Románia

Az ezerkilencszáznyolcvanas években indult meg a bözödújfalusi-víztározó tervezése, ekkor a később elöntött falu még közel 130 lakossal rendelkezett. A romániai, maros megyei falu lakossága nagyrészt magyarokból állt, akik a terület mesterséges elöntése miatt 1994-ben költözni kényszerültek. A falu elöntésére azért volt szükség, hogy a környék vízgazdálkodását szabályozni tudják, ám ehhez a két templommal rendelkező falut el kellett árasztani. Generációk emlékét őrző otthonok, vallási kegyhelyek és például első világháborús emlékmű került így a vízfelszín alá. Utóbbit két évvel később kiemelték, a falu fölötti tavon pedig nyáron csónakázhatunk a háztetők fölött - egy időben még a templomba is beevezhetett az arra látogató.

Héraklion, Egyiptom

Az egyik leghíresebb víz alatti város, 45 méteres mélységben fekszik – már ami megmarad belőle. Hiszen a hatalmas víztömeg alatt nem csak a feltárás zajlik folyamatosan hosszú évek óta, hanem a természet romboló folyamatai is. Ettől persze nem kell nagyon rettegnünk, hiszen, ha kb. kétezernyolcszáz évet kibírtak a kikötő és hajómaradványok, Ámon templomának romjai, szobrok és még sok más remek lelet, akkor bizonyára van még pár száz évük, míg teljesen eltűnnek. Ráadásul ebből az idő kb. felét víz alatt töltve vészelték át. A romok között ékszerek, szfinxek is előkerültek, Héraklion tehát a kincsvadászok igazi paradicsoma volt a felfedezés első éveiben.

Pavlopetri, Görögország

A hetvenes évek derekán fedezték fel az egyik legrégebbi víz alá bújt települést, a kilencezer négyzetméteren elterülő kikötővárost. Rengeteg épületmaradvány került víz alá a területen a földrengések, árvizek által, melyek még mindig igazi Kánaánt jelentenek a víz alatt vizsgálódó kutatóknak, régészeknek. Egykor feltehetően fontos kereskedelmi központja lehetett a kontinensnek, így jócskán rejthet magában izgalmakat is.

Forrás: divany.hu wikipedia

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...