Vizes zsemle házilag - frissen, ropogósan a sütődből!
Ha gyűjtöd a házi készítésű péksütemények receptjeit, akkor ezt mindenképpen mentsd el. Kívül ropogós, belül puha, és a lakást elárasztja a frissen sült kelt tészta illata. :) Nagyon egyszerűen elkészíthető és olcsó is.
Vizes zsemle - recept
Hozzávaló 8 db zsemléhez:
- 45 dkg finomliszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 2,5 dl víz
Kb. 1 dl vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A keverőtálba öntsük bele a maradék vizet, a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges egy pici vizet még adhatunk hozzá, hogy egy rugalmas, könnyen formázható tésztát kapjunk)
Tipp:
Ízlés szerint kézzel vagy kenyérsütő géppel is megdagaszthatjuk a tésztát.
Ezután a megdagasztott tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd letakarva kelesszük a duplájára. (közben egyszer gyúrjuk át a tésztát, majd kelesszük tovább)
A megkelt tésztát osszuk el 8 egyenlő részre, formázzuk meg a zsemléket, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.
Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.
A sütő egyik sarkába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő 200 fokra.
A zsemléket spricceljük le hideg vízzel, helyezzük be az előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig, majd vegyük ki a vizet, vegyük lejjebb a hőfokot 180 fokra, és süssük még kb. 20 perc alatt szép aranybarnára a zsemléket. (Én villanysütőben alsó-felső beállításnál sütöttem 10+20 percig.)
A sütőből kivéve a forró zsemléket szintén spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com
A zsemlék bélezete kicsit tömörebb mint a boltban vásárolté, de kívül jó ropogós, a belseje pedig finom puha.