Zöldségeket nem csak beszélni lehet - finomságok a kertünkben!
Hanem bizony tele is tudjuk velük ültetni a kertünket, hogy aztán jóféle saját termesztésű finomságokat tudjunk az asztalra varázsolni. Tavasszal érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen növényeket látnánk szívesen a konyhakertünkben.
Illetve természetesen azon is, hogy a kert adottságai megfelelnek annak a bizonyos kiszemelt zöldségnek, gyümölcsnek. Mert hiába szeretnénk én mangó ligetet otthon, az nagyon nem fog összejönni.
No, ha nem is ilyen extrém módon, de azért a talajviszonyokra, a napos-árnyékos területekre, a vízelvezetésre érdemes legalább egy kicsit odafigyelni, mert akkor nem a kudarc fogja meghatározni a kertészeti szezonunkat. De nézzünk pár tippet arra, milyen zöldségekkel érdemes foglalkoznunk.
Pak choi
Vagy fodros kel. Leginkább a keleti konyhára jellemző növény, az egyik legáltalánosabb konyhai alapanyag. Mostanában egyre többet látni a hipermarketek polcain, de szerencsére ragyogóan lehet otthoni környezetben is termeszteni, mivel nincs különleges talajigénye. Fejlődési ideje 1-2 hónap, relatíve rövid időszak tehát, vagyis bátran belevághatunk. Gyakorlatilag július végéig van lehetőség a vetésére. Ha kijelöltük számára a helyet a konyhakertben, a magokat kb. 3-5 cm mélyre kell vetni egy árokba, a sorok távolsága pedig legalább 40 cm legyen. 3-4 hét múlva már egyelhetjük is a sorainkat, hogy a növények szépen fejlődhessenek. Gyakori locsolás mellett viszonylag hamar elér „golyóérett” állapotát.
Póréhagyma
Mondjuk ezzel a hagymafélével kicsit előre vonatkozóan kell gondolkodni, mivel a tavaszi időszakban a januárban, februárban kihajtatott palántáit ültetjük ki a szabadba. No, de ha az egyszeri hobbikertész elkészülve néz a szezonja elébe, akkor nem érheti meglepetés. A már kikelt palántákat április közepe tájékán ültetjük ki kerti helyére. A pórhagyma esetében érdemes odafigyelni az ültetésre, célszerű hosszú, fúrt lukba ültetni úgy, hogy a levelek alsó része is a földbe kerüljön, így lesz hosszú fehér a hagymarész. Laza szerkezetű talajban szeret, bőségesen locsoljuk őt is.