2015.01.12. 19:48:05 13426 143

Zsíros sütők ellenszere
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az odakozmált kajamaradék és zsír már fekete a sütődben, az tulajdonképpen azt jelenti, hogy elszenesedett, ami akár tűzveszélyes is lehet és az ételbe is belepotyoghat. Nem túl gusztusos, cseppet sem higiénikus és veszélyes. Ha öntisztító sütőd van, akkor a szerencsések közé tartozol, de sajnos a többségnek a régi módszerrel kell beérnie, azaz súrolhatunk nap hosszat...

Zsíros sütő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zsíros sütő

Nem mindegy azonban, hogy mennyi időbe és fizikai munkába kerül a tiszta sütő. Íme egy-két módszer, amivel te is ügyeskedhetsz.

Tiszta sütőből jobban esik az étel

A sütő kivakarására mindenkinek más módszere van. Ha nem szeretnél hideg zsíroldóval dolgozni, ami ugyan szinte azonnal feloldja a zsíros szennyeződéseket, de még a belégzése is káros lehet, akkor egészen biztos, hogy nem úszod meg az „izmozást”. Jó, ha előre felkészülsz drótszivaccsal, normál szivaccsal és puha törlőkendővel is, valamint egy nagy adag kitartással.

Két módszert is szeretnénk megosztani veled, az egyik teljesen vegyszermentes, a másikba minimális mosogatószer kell csak.

Mielőtt nekilátsz, vedd ki rácsokat és az oldalsó tartókat is, ezt normális esetben csak ki kell pattintani. Amíg takarítod a sütőt, áztasd be ezeket forró, mosogatószeres vízbe, majd egy drótszivaccsal súrold át.

Szódabikarbóna - a nélkülözhetetlen

Ha nem több éve leégett és valahogy ottmaradt étellenyomatokról beszélünk, akkor lehet, hogy elégséges lesz egy kis szódabikarbónás spriccelés.

4 evőkanál szódabikarbóna és egy liter langyos víz kerül egy szórófejes tartályba, amivel körbespricceled a sütőt. Egy órát állni hagyod, majd teszteled, hogy fellazult-e a szennyeződés, ha igen, akkor egy drótszivaccsal megpróbálod lesikálni a foltot.

Ha durván szennyezettnek ítéled meg a sütődet, akkor készíts pasztát a vízből és a szódabikarbónából. 2 csésze szódabikarbóna és 1 csésze víz legyen az arány. Egy szivacs segítségével fedd be a pasztával a sütőt, várj egy órát és utána sikáld át a felületet. Ha nem használt, akkor még egyszer áttörölheted a szivaccsal, ügyelve rá, hogy mindenhova kerüljön a pasztából, vársz még egy órát és levakarod a drótszivaccsal, majd tiszta vízzel is átöblíted.

Ha kevesebb melóra vágysz próbáld ki a következő ütős kombinációt, amibe ugyan már kerül egy kis mosogatószer, de még mindig kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, mint egy hideg zsíroldó.

Nézzük mi kell hozzá: 2 csésze szódabikarbóna, 1 csésze ecet és 1 csésze mosogatószer vagy folyékony szappan. Egy nagyobb tálban keverd össze a hozzávalókat. Az ecet és a szódabikarbóna kombinációja fel fog pezsegni, ezért apránként adagold csak az ecetet a szódabikarbónára, és a végén keverd hozzá a mosogatószert. Többet is csinálhatsz egyszerre, amit beletölthetsz egy flakonba és később is használhatod általános súrolószerként.

Megkaptuk a pasztánkat, amit eloszlatunk a sütő belsejében, ahol szennyezettebb, oda kerülhet vastagabban a házi szerből. Várunk 15 percet, majd átsikáljuk drótszivaccsal és vizes törlőkendővel vagy egy törölközővel tisztára töröljük.

Ezt a pasztát alkalmazhatod a rácsokra és a rácstartóra is.

Házi praktikák a zsírfoltok azonnali kezelésére

Miután kitakarítottad a sütőt, a megelőzésre ügyelj majd! Ha tudod, hogy fröcsögős dolgot készítesz majd, helyezz el alul egy extra tepsit, vagy azonnal szórd le sóval a zsírfoltokat. Miután kihűlt a sütő, egyszerűen egy vizes ruhával csak le kell törölnöd a sót.

Forrás: Sugins Corner via youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Húsvéti vendégvárás stresszmentesen – Tippek a nyugodt ünnepléshez

A húsvét remek alkalom a családi összejövetelekre, de a készülődés könnyen átcsaphat kapkodásba és stresszbe. Szerencsére néhány praktikus trükkel elkerülheted a felesleges idegeskedést, és valóban élvezheted az ünnepet. Íme néhány tipp, hogy a húsvéti vendégvárás gördülékenyen menjen!

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.