2023.05.20. 15:26:27 7036 289

10 időhatékony takarítós-rendrakós rutin tipp a sok kicsi sokra megy elve szerint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az optimista meglátások szerint csupán néhány egyszerűen követhető feladatsor bevezetésére és három hétre van szükségünk ahhoz, hogy mindezek szokássá, a mindennapi rutinunk szerves részévé váljanak. A személyre szabott rutinevolúciót ugyanakkor nagymértékben befolyásolja az egyéniségünk, hozzáállásunk, elszántságunk mértéke a megvalósítást illetően.

Takarítás, motiváció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás, motiváció

Mindannyiunkat örömmel és megelégedettséggel tölt el rendezett otthonunk látványa, tisztaságillatú atmoszférája. Ha életbe léptetünk néhány általunk megszabott egyszerű tevékenységet, és célul tűzzük ki, hogy mindezeket napi rendszerességgel szándékunkban áll kipipálni, úgy rövid időn belül eltölthet bennünket a megelégedettség felemelő érzése, és motiváltan állunk az újabb teendők elvégzése elé.

Természetesen tőlünk függ, hogy milyen program szerint kívánjuk megvalósítani otthonragyogtatási projektünket, mégis van néhány támpont, melyre kezdetben támaszkodhatunk. Rögtön kezdhetjük is egy olyan technika bevezetésével, hogy egynéhány tevékenységet a hét minden napján elvégzünk.
Ezek rövid 20, legfeljebb 30 percet igénylő, apró lépéseket foglalnak magukban. Mindemellett pedig bevezethetünk egy heti takarítási ütemtervezetet is a minden napra néhány háztartási kipipálandó célkitűzést szem előtt tartva. Ekként megvalósítható, hogy a konyhától a fürdőszobán át a hálóig otthonunk minden zónája sorra kerül.

Mivel napunk eleve telítve van halaszthatatlan teendőkkel és a legkülönfélébb muszáj-elfoglaltságokkal, így a legoptimálisabbnak a sok kicsi sokra megy elvének érvényesítése bizonyul. Az eredményesség kulcsa itt is – mint életünk számos területén – a rendszeresség, a rutinná érlelt takarítási feladatok konzekvens elvégzése.

Napi rutint egyszerűsítő, időhatékony takarítási tippek:

  • ne térjünk nyugovóra mindaddig, amíg piszkos edények rostokolnak a mosogatóban;

  • ébredés után haladéktalanul vessük be az ágyat;

  • míg lefő a reggeli kávé tegyük helyükre az edényeket, indítsuk el a mosást;

  • fürdés után töröljük át a fürdőszobacsempét egy erre alkalmas, praktikus fürdőszobai tisztítókendővel;

  • a konyhapultot, konyhabútort minden főzés után gyorstöröljük;

  • vezessük be a kizárólag cipő nélkül közlekedhető terület szabályt – ha másként nem megy, akár egy szellemes táblával: Ki ide belépsz, vedd le tüstént a cipődet! ☺

  • ha piszok került a földre, rögtön szedjük össze, ne halasszuk későbbre, mert… úgyis tudjuk, mi sül ki ebből a hozzáállásból;

  • tegyük könnyen takaríthatóvá, törölhetővé otthonunkat, minimalizáljuk a fölösleges porfogókat;

  • gyakran rendszerezzünk, szortírozzunk – mindehhez manapság praktikus tárolókat is be lehet szerezni;

  • a sorozatnézés kellemes pillanatainál emeljük a tétet: tegyük hasznossá is – például előkészíthetjük és kivasalhatjuk a másnap felvenni tervezett ruhákat;

Ihletforrás gyanánt nézegethetünk, vagy akár ki is nyomtathatunk néhány takarítás terén útmutatóként szolgáló listát.

Egy idő után azt fogjuk tapasztalni, hogy ezek a rutinná formálódott tevékenységek egyrészt rendszert és szervezettséget visznek a mindennapjainkba, másrészt pedig örömet, sikerélményt fogunk tapasztalni elvégzésüket követően. Fontos azonban a rugalmassági tényező beiktatása is, hiszen a rutinok egyik hátulütője, hogy egy idő után teherré válnak, ezért nem árt az időnkénti frissítések, újdonságok bevezetése. A tiszta és rendezett otthonról pedig már tudjuk, hogy jelentősen hozzájárul a mentális egészségmegőrzéshez, csökkenti a stresszt, növeli a fizikai aktivitásunkat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...