15 konyhai tipp, ami megváltoztathatja az életed!
A Women's Health magazin felkért egy csapat gasztrobloggert, hogy osszák meg velük legjobb tippjeiket, amiket a konyhában hasznosíthatunk. Ezen házi praktikák közül válogattuk ki nektek a 15 legjobbat, amelyek – kis túlzással – lehet, hogy tényleg megváltoztatják az életed.
1. Ha egész csirkét sütsz...
Fűszerezd be alaposan, majd tedd a hűtőbe pár órára. A bőrét is sózd be, mivel ez segít abban, hogy kiszáradjon és ropogóssá váljon a sütés során. Sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőből!
2. Ha egy új receptet próbálsz ki...
Mindig alaposan olvasd el a receptet és ha vannak kommentek, akkor azokat se hagyd ki, így elkerülheted a hibákat. Tartsd észben, hogy a receptek csak útmutatók, nincsenek kőbe vésve. Sőt, a legizgalmasabb felfedezéseket akkor tehetjük, ha eltérünk tőlük. (A süteményhez előírt mennyiségek, illetve arányok kivételt képeznek. :))
3. Ha nem használod fel az egész avokádót
Hagyd benn a magját, ezzel elkerülheted, hogy megbarnuljon. Ugyanitt: Olvasd el ezt a hasznos információs cikket az avokádóról.
4. Fagyaszd le a vajat a tésztagyúráshoz!
Miután megfagyott, reszeld hozzá a száraz alapanyagokhoz. Így kevesebbet kell gyúrni a tésztát és sokkal lágyabb lesz, könnyű morzsát készíthetsz így a pitére, nagyszerű kekszeket és teasüteményeket gyárthatsz.
5. Tanuld meg a késélezés praktikáját!
A konyhában nagyon veszélyes fegyver az életlen kés. A húst nem vágod el vele, de a kezedet egészen biztos, mivel nagyobb erőt kell kifejtened. Tanuld meg, hogyan kell élezni, és csináld gyakran.
6. Tedd vázába a friss fűszereket!
Egy csokor petrezselyem, ami mégsem kellett, de pár napon belül felhasználnád? Tedd egy pohár vízbe, majd állítsd be a hűtőszekrényedbe. Akár egy hétig is boldogan el lesz ott. Ha még sem használnád fel, mosd meg és tedd egy zacskóban a fagyasztóba!
7. Ki mondta, hogy a hagyma párolása/pirítása sokáig tart?
Adj hozzá egy csipet szódabikarbónát, ami elősegíti a hagyma pirulását és gyakorlatilag megfelezi a főzési idejét.
8. Párold a zöldségeket levesben!
Egy kis maradék húsleves vagy zöldségleves tökéletes alap a zöldségpároláshoz, sokkal jobb, mint a vaj vagy az olaj. (Ilyen kis mennyiséghez, mint ami pároláshoz kell, jó, ha jégkocka tartóban tárolsz leveskét a fagyaszóban!) Finomabb és egészségesebb is lesz így a párolt zöldség. Tégy a serpenyő aljába egy kis levest, jöhetnek bele a zöldségek, fedd le, és párold míg puhává válnak.
9. Fagyaszd le a gyömbért!
Ritkán használjuk fel az egész gyökeret, de ha lefagyasztjuk és ebből reszelünk mindig, amikor szükségünk van rá, akkor elkerülhetjük a pocsékolást. Tedd a fagyasztóba, és hónapokon keresztül mindig lesz friss gyömbér otthon, amikor csak szeretnéd!
10. Ha már egyszer meleg a sütő!
Amikor bekapcsolod a sütőt, gondolkozz rajta, mit lehetne még megsütni egy kalap alatt. Ezzel energiát spórolhatsz, és mindig lesz otthon választék (jó esetben valami egészséges).
11. Szeretnél ízletes salátát
Mosás után teljesen szárítsd meg a saláta leveleket, így az öntet jobban rátapad, és ízletesebb lesz a végeredmény.
12. Mielőtt tengeri herkentyűket főznél...
A rákot, a kagylót stb. áztasd be hideg vízbe pár kanál liszttel, ami segít kimosni belőle a homokot. Előfordulhat, hogy túlságosan sós a rák, ezért érdemes átmosni használat előtt!
13. Krémes tésztaszószhoz egy tojás.
Akár csak a Carbonara spagettinél a sok vaj és sajt helyett üss egy tojást a tésztára, merj rá egy kicsit a forró főzővízből és keverd át jó alaposan. A meleg megöli a baktériumokat, a gázt viszont csak nagyon rövid ideig égesd alatta, mert különben a tészta nem krémes lesz, hanem sült tojásos.
14. A bólét jó előre elkészítheted, csak jobb lesz.
Minél tovább ázik a gyümölcs, annál finomabb lesz a bóléd. Próbáld ki ezt a kombinációt: vodka, fehér bor, pezsgő, ananász és licsi.
15. Hozd magad hangulatba!
Főzni úgy jó, ha szívből lélekből csinálhatod. Hallgasd közben a kedvenc zenéid, igyál meg egy pohár jó vörösbort és főzz! :)
Forrás: womenshealthmag.com