3 ízletes vacsora ötlet a maradék húsalapléhez
Megmaradt a húsleves, de levesbetét már nincs bele? Finom és gyors vacsorákat főzhetsz, amelyek egy kis változatosságot is csempészhetnek az étrendetekbe, ha felhasználod ezt a levet is. A következő étkek ideális vacsorák vagy szombati gyors kaják, ráadásul jól fel is melegítenek a hűvösebb időben.
A legjobb, hogy amíg megfőnek mindent elmosogathatsz, így vacsi után szinte már csak a tányérok maradnak.
Csicseriborsós, citromos csirke 2 fő részére
Hozzávalók:
- 200 g burgonya, egyforma darabokra vágva
- 1 közepes fej vöröshagyma, vékony karikákra vágva
- 2 szelet citrom, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 teáskanál fahéj
- 450 ml húsleves alaplé (a fagyasztóból vagy leveskockából vagy a maradékból)
- 400 g csirkemell kockákra vágva
- 200 g konzerv csicseriborsó
- egy csokor petrezselyem apróra vágva
- só
Elkészítés:
Tedd egy vastag aljú lábosba a burgonyát, a vöröshagymát, a citromot, a fokhagymát és a burgonyát. Egy kicsit sózd meg, szórd rá az őrölt köménymagot és a fahéjat, majd keverd össze. Öntsd rá a húslevest, és főzd a forrást követően 10 percig. Amíg fő, vágd kockákra a csirkemellet.
Add hozzá a csirkemellet és a csicseriborsót, majd főzd tovább 10-12 percig, végül szórd meg petrezselyemmel. Finom egytálétel.
Gyors Chili con carne 3-4 főre
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 konzerv csemege kukorica
- 1 konzerv fehér bab átmosva, lecsepegtetve
- 1 konzerv vörös bab átmosva, lecsepegtetve
- só, bors, oregano, őrölt köménymag
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál csípős pirospaprika, 1 teáskanál füstölt paprika por
- chilipor vagy egyéb szárított chili estleg friss vagy konzerv chili paprika, amennyire csak bírjuk a csípőset
- 2 dl világos sör
- fél paradicsomkonzerv (darabos) vagy sűrített paradicsom
- 2 dl húsleves alaplé
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és szeletekre vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Ahogy párolódni kezd, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, sót, borsot, oreganót, őrölt köménymagot. Ezután jöhetnek a csípős fűszerek. Felöntjük némi sörrel és egy kevés húslevessel, majd a paradicsomkonzervvel. A folyadékokat folyamatosan adagolhatjuk.
Közepes lángon 30 percig főzzük, de ha van időnk akkor kis lángon még tovább is főhet. Mielőtt levesszük a gázról hozzáadjuk a babot és a kukoricát. Tortilla chipsszel tálaljuk.
Erdei gombás rizottó 4 fő részére
Hozzávalók:
- 250 g rizottó rizs (kerek szemű)
- 0,7 l húsleves alaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek + 1 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 250 g gomba (gyakorlatilag, amihez hozzájutsz, jó lesz)
- só, bors, kakukkfű
- 4 ek parmezán sajt
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk és vaj+olívaolaj keverékében párolni kezdjük, majd hozzáadjuk a rizst és kissé megpirítjuk. Közben a húslevest felmelegítjük. A rizs felöntjük fehérborral, sózzuk, borsozzuk és el kezdjük adagolni hozzá a húslevest. Miközben a rizs puhul a levesben, vajon megpirítjuk az egyforma méretűre szeletelt gombákat egy kis kakukkfűvel. A rizshez folyamatosan adagoljuk a levest, és amikor teljesen krémes állagúvá válik, valamint megpuhult, belekeverjük a gombát is. Egy kis parmezán sajttal tálaljuk.