3 melengető koktél kreáció az őszi-téli időszakra
A most következő 3 koktél receptben két dolog biztosan közös: Az egyik az, hogy szükség lesz az elkészítésükhöz tűzhelyre, a másik pedig az, hogy mindegyik alapja ugyanaz az alkohol lesz. Ez pedig nem más, mint a whisky! De miért pont ez az ital kerül most középpontba?
A whisky jellegzetes tölgyfa íze remekül illik az almaecettől a forró kakaón át többféle meglepő párosításhoz. Ráadásul sok fajta kapható belőle, amiknek mind egy kicsit más és más jellegű az íze. A whisky jól párosítható fanyar és savanyú italokkal is, például szederrel és limonádéval. Emiatt nyáron is kortyolgathatjuk, de most inkább igyuk forrón!
1. Slow-Cooker Canberry Hot Toddy
Ez az ital méltán nevezik a koktélok kasmír pulóverének - az áfonyalének, a friss mandarinnak, a gyömbérnek és a melengető hatású fűszereknek köszönhetően.
Hozzávalók 12-14 adaghoz:
2 és fél liter áfonyalé
⅓ csésze méz
3 mandarin, vékonyra szeletelve, és még néhány karika a tálaláshoz
¼ csésze egész szegfűszeg
2 fahéj rúd, plusz még a tálaláshoz
2-3 cm friss gyömbér, hámozva
1¼ csésze bourbon
1 csésze pálinka
Friss áfonya a tálaláshoz, ha kapható
Lassú tűzön keverjük össze az áfonyalét, a mézet, a mandarin szeleteket, a szegfűszeget, a fahéjrudat és a gyömbért egy nagyobb lábasban.
Fedjük le az edényt, és állítsuk magasabb lángra. Főzzük sziruposabb állagúra az alapot, akár 4 órán át. Ezután keverhető hozzá a bourbon és a pálinka.
A tálaláshoz szűrjük le az italt bögrékbe. Díszítsük mandarin szeletekkel, jó néhány szem áfonyával és egy rúd fahéjjal. Tálaljuk melegen!
2. Chai Hot Toddy
A tea kellemes fűszerei, valamint a whisky teszik ezt a melengető koktélt tökéletessé egy hangulatos téli estéhez.
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 csésze víz
Chai tea (fekete szálas teából kardamommal) 4 adagnyi főzethez
1 és fél csésze tej
Negyed csésze méz
Negyed csésze cukor
180 ml whisky
Fél tk. tiszta vanília kivonat
Őrölt fahéj, szükség szerint a befejezéshez
Egy közepes lábosban közepes lángon forraljuk fel a vizet. Amikor már forr, húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a fűszeres teafüvet. Hagyjuk állni a keveréket 5-6 percig, majd szűrjük ki az italból a teafüvet.
Öntsük vissza a teát az edénybe, majd keverjük hozzá a tejet, a mézet és a cukrot is. Időnként kevergetve melegítsük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Vegyük le a lábast a tűzhelyről, és keverjük hozzá az alkoholt és a vanília kivonatot.
Osszuk el az elkészült forró koktélt négy bögrébe, végül díszítsük mindegyik tetjét egy-két csipet fahéjjal. Fogyasszuk azonnal.
3. Maple Ginger Hot Toddy
Ezt az italt gyakran fogyasztják megfázás elleni “gyógyszerként”, mivel friss gyömbérrel is ízesítve van. Nem csak a torokfájást enyhítheti, de szintén segíthet kitisztítani az orrmelléküregeket. Tökéletes meleg koktél a hűvös téli estékre.
Hozzávalók egy adaghoz:
4 szelet gyömbér
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 filter gyömbér vagy fűszeres fekete tea
30 ml skót whisky vagy bourbon
15 ml juharszirup
Fél citrom leve
A gyömbért és a fahéjrudat a csillagánizzsal együtt tegyük bele egy bögrébe, majd lógassunk bele egy teafiltert is.
Keverjük hozzá a whiskyt és a juharszirupot, ezután öntsük fel forró vízzel és hagyjuk 3-4 percig állni. Végül adjunk hozzá egy kevés citromlét is és jól keverjük össze.
Forrás: www.purewow.com