3 nagyszerűen egyszerű szőlős recept
Az őszi természet színeivel mindenkit elvarázsol. Ráadásul finom különlegességekkel kínál meg minket éléskamrájából, tipikusan ilyen gyümölcsünk a szőlő, amely nem csak nagyon ízletes, de rendkívül hasznos is. Kevesen vannak, akiknek ne csalna mosolyt az arcára, akár finom íze, akár a hozzá kötődő, szüreti emlékek vidámsága. Magában fogyasztva is isteni, de más ételekkel variálva sem utolsó. Íme!
Sajtos-szőlős saláta
Hozzávalók:
- 30 dkg sajt: lehetőség szerint valami (fél)keményebb fajta, gouda, vagy trappista
- 1 fej jégsaláta
- 8 evőkanál ecet (lehet már valamilyen előre beízesített, fűszeres ecet)
- 10 dkg szőlő (lehetőség szerint kék szőlő)
- 8 evőkanál olívaolaj
- só
- cukor, bors
Elkészítése:
A sajtot körülbelül egyforma nagy kockákra vágjuk, a jégsalátát és a szőlőt megmossuk, a salátát leveleire szedjük, a szőlőt pedig leszedjük a fürtről. Hagyjuk, hogy mindkettő megszáradjon. Ha ez megtörtént, a salátaleveleket kb. egyforma méretűre vagdossuk vagy tépkedjük, a szőlőszemeket pedig félbevágjuk. A bogyókból egy éles kés segítségével eltávolítjuk a magokat.
Az olajból és az ecetből öntete készítünk, amit a cukorral, sóval, borssal ízesítünk, ízlés szerint.
A jégsalátát a tányér aljára rendezzük, erre jön rá az előzőleg összekevert sajt és szőlő. És már kész is! Friss baguette-tel, vagy cibattával a legfinomabb.
Szőlős csirkemáj
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemáj
- 25 dkg fehér (bor)szőlő
- 2 mogyoróhagyma (de jobb híján vöröshagyma is megteszi, igaz, annak intenzívebb az íze)
- 4 dl édes vörösbor
- 7,5 dkg vaj
- liszt
- só, bors
Elkészítés:
A szőlőszemeket megmossuk, hosszában kettévágjuk és kimagozzuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a szőlőszemeket, és felforrósítjuk őket. Ha kész, kivesszük és melegen tartjuk őket.
Most a kisebb darabokra vágott, belisztezett máj kerül a serpenyőbe, megsütjük, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. A májat a félretett szőlőhöz adjuk, összekeverjük és szintén próbáljuk melegen tartani. Ezután a finomra vágott hagymát pirítjuk üvegesre, majd meglocsoljuk a borral, kicsit összeforgatjuk. Majd jöhet bele a szőlős máj, így az egészet gyorsan összesütjük, átforgatjuk és már tálalhatjuk is.
Az isteni hármas: Joghurt-túró-szőlő desszert
Hozzávalók:
- 25 dkg (sovány) túró
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 pohár natúr joghurt
- 25 dkg szőlő (lehetőség szerint mag nélküli)
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Pofonegyszerű! Az összetevőket, a szőlő kivételével összekeverjük. Ha kész, egy nagyobb tálba, vagy több kisebb tálkába, pohárba tesszük. A szőlőszemeket félbevágjuk, ha kell, a magokat kiszedjük, és a túrós-joghurtos krém tetejére tesszük.
Forrás: chefkoch.de