2017.05.30. 14:50:20 26816 390

5 gyors recept, ami friss kaporral a legfinomabb
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szuper, hogy ilyen sok kapor van a kertben májusban és júniusban, de mihez kezdjünk vele? Augusztusra meg semmi nem marad... Persze a leleményesek gondoskodnak róla, hogy egész évben hozzáférhető legyen, és kis csomagokban lefagyasztják az aromás fűszernövényt. Most, a főszezonban pedig ezeket a gyors finomságokat készítheted el vele.

Kapros joghurtos öntet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kapros joghurtos öntet

Ha kapor, akkor csemege uborka, meg fincsi kovászos uborka, na meg az a bizonyos tökfőzelék, amit a gyerekek többnyire ki nem állhatnak... De nehogy azt hidd, hogy csak ezekbe a klasszikusokba való a kapor!

Ott van még a kapros túrós csusza! Mennyei! Ha még egy kis harcsapaprikást is kapunk hozzá, akkor meg aztán tényleg nem szólhatunk egy szót sem a szakácsra - mi hétvégén ezt ettük, azóta is emlegetjük, olyan finom volt (recept hamarosan). Kaporral az egyszerű kertész salátát is fel lehet dobni, csak készítsünk egy fincsi kapros-citromos-olívaolajos dresszinget hozzá, s ahogy már korábban említettem a petrezselymes új burgonyának is elkészíthetjük a kapros párját! Na, de elég az ötletelésből, itt van egy-két konkrét recept is.

1. Kapros káposzta

Egytál étel, vagy főzelék.

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg fehér káposzta
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 1 ek liszt
  • 1 tk borsikafű
  • Só, bors

A szalonna zsírját kiolvasztjuk, miután apró kockákra vágtuk. A két káposzta fajtát megpároljuk a szalonnán (az édeset legyaluljuk, a savanyú káposztát átmossuk, ha túl savanyúnak érezzük), borsikafűvel fűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott kaprot is. A lisztet és a tejfölt összekeverjük, 1 dl vízzel hígítjuk, majd összeforraljuk a káposztával. Sült hússal isteni!

2. Kapros joghurtos salátaöntet/ mártogatós

Nyári kedvenc, amit nem csak salátákhoz, hanem akár grill húsokhoz is tálalhatsz, de a rántott cukkinihez, patisszonhoz vagy tökhöz is fincsi mártogatós lehet.

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • csipet só, bors
  • 1 csokor kapor

A fokhagymát összezúzzuk, a kaprot apróra vágjuk, majd az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.

3. Kapros túrókrém

Nyáron fincsi lehet szendvicsekhez.

A túrót törjük össze és ízesítsük ízlés szerint apróra vágott kaporral, sóval, borssal és egy pici fokhagymával. Adható még hozzá apróra vágott vöröshagyma is, és tejföllel kenhetőbbé lehet tenni.

4. Kapros fűszervaj

A vajat szobahőmérsékleten összekeverjük friss citrom levével, apróra vágott kaporral, sóval és borssal.

5. Kaporszósz

KapormártásKapormártás

Hozzávalók:

  • 1 csokor kapor
  • 3 ek liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 db húsleveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • citromlé
  • cukor
  • víz (v. tej)

A kaprot jól megmossuk, majd apróra felvágjuk. Egy serpenyőbe a margarint felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és világos színűre pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük, és még pár percig kevergetve tovább pirítjuk.

A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízbe, (tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült mártás) majd a kapros liszthez öntjük, és állandó keverés mellett simára keverjük.

Ezután ízesítjük a borssal, citromlével és egy pici cukorral, majd pár percig szép lassan  főzzük, és közben többször megkeverjük.

Végül állandó keverés mellett hozzákeverjük a tejszínt, és alaposan kiforraljuk. (tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom.)

Tálaláskor főtt krumplival, virslivel, ricottás-baconös csigával, vagy éppen sült és főtt húsokhoz is kínálhatjuk. Isteni halhoz is.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha olvasnál még a kaporról, esetleg gyógynövényként is kipróbálnád, akkor ajánljuk neked ezt a cikket: Kapor - jellegzetes fűszer és gyógynövény is az egyben.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tudod, mi az a smoothie bowl? Bűnözz legálisan!

Ahogy minden területen, a gasztronómiában is trendek jönnek, trendek mennek. Ami viszont állandó, hogy aki odafigyel arra, hogy egészségtudatosan étkezzen, annak minden időben fontos, hogy az étel, ami az asztalra kerül, amellett, hogy finom és szemet gyönyörködtetően ínycsiklandó, tápláló is legyen. Ilyen a smoothie bowl is, amely a superfoodok között az utóbbi években sokak kedvencévé vált, és amely a kreativitás végtelen szabadságát adja a készítőjének.

Őszi nagyágyúk egy receptben – Sütőtök és gesztenye

Amikor a sütőtök és a gesztenye összeállnak, ott valami igazán ínycsiklandó dolog készül! Külön-külön is csodákra képesek: a sütőtök pürésítve egy forró levesben melegít fel, a sült gesztenye pedig egy igazi őszi-téli csemege, ami otthon elkészítve is tökéletes kísérője lehet a hosszúra nyúló estéknek.

Téged is kikészítenek a frontok? Átérezzük!

Amikor átalakul az időjárás, nem csupán a hőmérsékletre és a környezetre van hatással, hanem az emberi szervezetre is. A frontok olyan légköri jelenségek, amelyek során két különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú légtömeg találkozik. Ezek az ütközések változásokat idéznek elő, és sok embernél különféle testi és lelki tüneteket okoznak. De valaki miért érzékenyebb rájuk, míg másoknak meg sem kottyannak? Mit kell tudni róluk, illetve hogyan élhetünk velük „békességben”?