2021.05.08. 15:11:16 7180 230

5 jó tanács, amit a most született kislányomnak mondanék 18 éves korában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a kislányom a pocakomban volt, most már több, mint kilenc évvel ezelőtt, elképzelni sem tudtam, milyen lesz majd a karomban tartani őt. Beszélgettem vele a tenyeremet a pocakomra helyezve, és már akkor szívem minden szeretetével óvtam és vigyáztam minden kis gondolatommal. Megfogalmaztam magamban szinte mindent, mit is szeretnék átadni és tanítani neki, ha már a világon lesz.

Lányos szülők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lányos szülők

Most már kilenc éves is elmúlt. Sokkal összetettebb és nehezebb a bölcsességek átadása édesanyaként, mint ahogyan én ezt előtte el tudtam képzelni. Lassan kialakult bennem a félelem is, hogy hogyan leszek képes majd kamasz korában kezelni őt. A nagyon határozott, mégis sérülékeny és makacs természete nagyon is emlékeztet a saját gyermekkoromra. Még élénken emlékszem, amikor én voltam kamasz, bizony nem nagyon hagytam, hogy a szüleim irányítsanak és befolyásoljanak. Ha babát vársz és kislányod lesz, én azt szeretném kérni tőled, hogy gondold végig ezt az 5 dolgot, amit én mondanék a saját kislányomnak 18 éves korában. Ha te is fontosnak tartod, akkor ne felejtsd el, mert évek múlva nagy hasznodra válhat.

Bármi is történik én mindig melletted vagyok

A kislányok, bármilyen önállóak, határozottak és erősen teljesítő egyéniséggel rendelkezők, borzasztó sérülékenyek. Sokkal korábban érnek és komolyabbak, mint az azonos korú fiú társaik. Ez ne tévesszen meg bennünket. Kamaszként is szükségük van az anyukájukra. Pontosan kell érezniük, hogy bármi történik, ha hibáznak is, az anyukájuk mindig, minden esetben ott van és támaszuk lesz az életben.

Az őszinteség mindennél fontosabb

Amíg kicsik a gyermekek, addig legtöbbször olyan nyíltak és őszinték, hogy szinte megdöbbentő a felnőttek számára. Idővel szembesülnek kortársaik és a környezetük nem teljes őszinteségével. Előfordulhat, hogy hazugságba keverednek. Vagy őket hazudtolják meg, vagy ők füllentenek jókorát. Mindenképp meg kell erősíteni bennük, hogy a hazugság soha semmire sem jó. Mindig, minden nehéz helyzet kibogozható és megoldható, de ehhez a teljes őszinteség elengedhetetlen.

Bízhatsz bennem, mert segíteni szeretnék

Az őszinteséghez a bizalom is kell. Kézenfogva járnak, és elválaszthatatlanok. Ha egy kamasz nem bízik az édesanyjában, akkor őszinte sem tud lenni. Ahhoz, hogy képes legyen bevallani egy hazugságot, a legnagyobb bizalomra van szüksége a szülő részéről.

Mindenre van megoldás

A kamaszok a hormonális és a lelki fejlődésük miatt és okából rendkívül szélsőséges érzelmeket élnek meg. A hullámzó hangulat, egy már bimbózó és esetleges szerelemmel párosulva nagyon felborítja a lelkivilágukat. Ilyenkor a fehér az ragyok, a fekete viszont éjfekete, és majdhogynem a világ végét jelenti számukra. Meg kell magyaráznunk és értetnünk velük őszintén és bizalommal, hogy a legnagyobb világ vége is túlélhető. Nem elbagatellizálni a gondjaikat, hiszen számukra ez valós és komoly probléma. Érezniük kell a bennünk lévő pozitivitást, ahhoz, hogy ezt el is higgyék nekünk.

Én is voltam kamasz, tudom mit érzel

Egy kamasz számára a saját szülei példája a legerősebb. Meg kell tanulnia azt, hogy emberek vagyunk, esendőek, és senki sem tökéletes. A saját szülei sem azok. Ehhez nekünk kell óriási önkritika és őszinteség. Be kell vallanunk neki, hogy bizony mi sem voltunk mindig ilyen okosak. Ehhez nagy bátorság kell, és remélhetőleg ezt érezni és értékelni is fogja. Egy-egy hibája esetén nyugodtan el lehet mesélni neki egy hasonló sztorinkat és azt, mi hogyan próbáltunk kimászni a kalamajkából. Ez nem biztos, hogy sikerült, sőt, lehet, hogy viccesre is kerekedett a történet. A humor mindig, mindenre jó megoldás. Ha együtt sírunk és együtt nevetünk vele, mint az igazi kamaszok, akkor biztos, hogy még jobban fog kötődni hozzánk ahelyett, hogy elijesztenénk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?