2019.02.05. 15:25:36 9566 261

5 regény, amely segíthet kiegyensúlyozottabbnak lenni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt saját példámból tudtam, hogy a könyvek segítenek elterelni a gondolatokat a kellemetlen témákról, és szélesítik az érzelmeink skáláját, azt azonban csak nemrég tudtam meg, hogy létezik egy egyre terjedő pszichológiai gyakorlat, amelyet biblioterápia néven ismernek. Az olvasóterápia kialakulása egészen az ókori görögökig nyúlik vissza.

Lazítás, olvasás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lazítás, olvasás

Határt kell vonnunk az önsegítő könyvek és azok között a könyvek között, amiket pszichológiai problémákra ajánlanak. A biblioterapeuták szerint az olvasás mindenkit boldogabbá tehet, de léteznek olyan könyvek, amelyek általános érzések pozitívvá hangolásában lesznek segítségünkre.

Gyász feldolgozásához:

J. D. Salinger – Seymour: Bemutatás

Hogyan lehet túllépni azon, ha az ember elveszít egy hozzá közel álló személyt? Az író Buddy Glass művészlelkű testvére néhány éve öngyilkos lett. A reménytelennek tetsző feladat, hogy lerakjuk a bánat nehéz terhét, a mély érzelmek és a tudatosság kereszttüzében azonban idővel könnyebbé válik. Az olvasó és Buddy kölcsönösen megértik egymás érzésit, aminek terápiás hatása van.

Ha elhalványulnak az érzések:

Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

A regény angol szereplői a fásultság, az unalom és az önfeláldozás, azaz a magány ellen Olaszországig utaznak, ahol aztán csodálatos módon mindegyikük rálel a saját maga boldogságára, miközben leleplezik önmagukat és egymástól is tanulnak. A könyv olvasása során a mi érzelmeink szintén fellángolhatnak újból.

Önbizalom erősítésére:

Barry Hines – A Kestrel for a Knave

Itt sajnos az idegen nyelven nem beszélőknek egy kicsit csalnia kell, ugyanis a történet magyar nyelven nem kapható a könyvesboltokban. A regényből készült angol filmdrámát, amely a büszkeség megtalálásáról szól, talán lehetőségünk lesz megnézni: A kiskamasz Billy Casper gúnyolódás és durvaságok céltáblája, magányát az enyhíti, hogy életre szóló barátságot köt az általa felnevelt sólyomfiókával, akit Kesnek nevez el.

Pesszimizmus ellen:

Donna Tartt – Az aranypinty

A főszereplő fiú túlél egy katasztrófát, amelyben édesanyja az életét veszti. Theo egy gazdag családnál talál menedékre, ebben a távolságtartó világban azonban nem lel otthonra, és az alvilág felé kezd sodródni. Vajon hogyan találja meg önmagát? A Pulitzer-díjas könyv elolvasása segít ráébredni arra, hogy az igazán nehéz élethelyzetekben is optimistának kellene lennünk, amikor látjuk, hogy a nálunk is kilátástalanabb helyzetben lévő karakterek is ki tudnak mászni a gödörből.

Stressz ellen:

Dodie Smith: Enyém a vár

Az olvasmányos, szórakoztató módon megírt regény valójában egy fiatal lány naplója, aminek olvasása során végigkísérhetjük őt a felnőtté válás folyamatán. A könnyed történet 1948-ban egy várban játszódik, és úgy mutat fricskát Jane Austen írónőnek, hogy közben igazán romantikus marad.

Forrás: goodhousekeeping.com/health/wellness/g3704/books-that-will-make-you-happier/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...