2021.04.04. 08:24:27 11087 270

5 tavaszi virágoskert, ami most is látogatható
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ugyan tombol még a vírus, de megfelelő óvintézkedések mellett érdemes egy kicsit lazítani, és kimozdulni. Az egészségünk számára a fizikai erőnlét megőrzése, és a sok mozgás elengedhetetlen. Aki nem szívesen ül a négy fal között, annak sok szeretettel ajánlunk olyan tavaszi séta ötleteket, ahol a természet ébredése szemmel látható, érezhető és nyomon követhető. Mi is lehet lélekemelőbb a virágos és friss illatos, üdezölden tündöklő kertnél?

Arborétum - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arborétum

A járványügyi helyzet nem kíméli az arborétumok és a botanikus kertek nagy részét sem. Nem árt tudni azonban, hogy ezek közül néhány – az előírások betartása mellett- a korlátozások idején is nyitva tart és látogatható.

Füvészkert Budapesten

Tavasszal különösen szép ez a hely, a japán cseresznyefa virágzása idején. Aki szeretné ezt az élményt idén is élvezni, látogasson ki az ELTE Botanikus Kertjébe. A pálmaház, valamint a teljes kert, növények és virágok sokszínűségével kápráztatja el a látogatókat. Itt biztos, hogy nyugalomra talál, és elfelejtheti a világ gondjait néhány órára séta közben. Érdemes körülnézni, mert a növényeket örökbe is lehet fogadni. Ha valamelyik "megszólít" bennünket, akkor nem szükséges hazavinnünk a kis kedvencet. Gondoskodhatunk róla távolról is adományokkal, és nyomon követhetjük a fejlődését. Gyerekekkel még hasznosabb lehet ez a kerti séta, hiszen most nem tudják az iskolában tanult növényvilágot megfelelően tanulmányozni. Rendhagyó "családi biológia óránkat" megtarthatjuk ebben a csodás környezetben.

Gödi Huzella kert

A kert előzetes bejelentkezéssel látogatható hétköznap 9 és 17 óra között. Itt minden megtalálható, ami a megfáradt városlakó számára a vidéki felüdülést és kikapcsolódást jelenti. Nem is kell messzire autóznunk az élményért, hiszen Göd itt van a szomszédban, egy karnyújtásnyira a fővárostól. A város évszázadok alatt számos művésznek és tudósnak biztosította a pihenést, közkedvelt nyaralóhely volt. 1890-től a módosabb budapesti polgárok építették meg itt a nyaralóikat, villáikat, gyönyörű angolpark arborétumaikon. A terület 1951-ben került a budapesti ELTE tulajdonába, kutatási célokra. 1959-ben épült fel itt az MTA Duna-kutató állomás, ami folyamatosan működik. A Huzella Kert természetvédelmi és öko-turisztikai állomás. A Duna mentén elterülő terület főként örökzöldeket tartalmazó liget. Gazdag madár- és rovarvilággal rendelkezik. Itt tekinthető meg a Huzella család síremléke is, amely 2005 óta része a nemzeti sírkertnek.

Szarvasi Arborétum – Pepi-kert

A Szarvasi Arborétum nyitvatartása zavartalan. A kert látogatható, az Üvegház és Pepi manó varázskunyhója kivételével. A Szarvasi Arborétum az ország egyik legnagyobb arborétuma. Pepi-kert néven is ismert. Az arborétumban különleges kaktuszok, mintegy 1600 cserje- és fafaj vár, köztük egy hegyi mamutfenyő, amely közel 140 éves, törzsátmérője pedig 176 cm. Az interaktív kiállítás bemutatja a Bolza család és arborétum történetét, emellett teknősök is élnek itt. A kertben található eszközöket a munkatársak az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik. A bejáratnál a maszk használata kötelező, a kerti séta alatt a 1,5-2 méter távolságot be kell tartani, de a maszk viselése itt már egyéni döntés.

Kámoni arborétum, Szombathely

A kert 9-16 óra között látogatható minden nap. A 25 hektáros, fás gyűjteményes kertben 5 km-nyi kavicsos sétaúton lehet megtekinteni a számos különleges növényfajt. A kert a látogatókat tavasztól őszig várja. Kora tavasszal több hektárnyi virágszőnyeg borítja, míg később a több százféle magnólia, rhododendron, bazsarózsa és hortenzia gyűjtemény varázsolja el az itt kirándulókat.

Zirci arborétum

A Zirci Arborétum Zirc központjában fekszik, a középkori apátság kertjében. Ez hazánk legmagasabban fekvő növénygyűjteményes kertje. Az arborétumban őshonos fákat és cserjéket is találunk a betelepített fajok mellett. A kert színfoltja azonban egyértelműen a liliomfák sokasága. Séta közben felfedezhetjük a rovar- és madárvilágot, és akár mókusokkal is találkozhatunk. Később pedig megpihenhetünk a kerti filagóriánál. Szombaton és vasárnap 9 – 16 óra között látogatható. Belépés kizárólag az apátsági udvar felől lehetséges.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.