2020.07.17. 16:57:09 13427 331

6+1 dolog, amit talán nem tudtál a véredről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Általános iskolában megtanultuk, hogy a vér oxigént és tápanyagot szállít a szükséges helyekre, és melléktermékeket szállít el. Ezeken kívül azonban számos más szerepe is van. Derítsük ki együtt, hogy miért is olyan lenyűgöző!

vércsepp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vércsepp

Vérünk szerepet játszik a kórokozók elleni védekezésben, szabályozza a test hőmérsékletét, no meg segít a fontos belső vegyi anyagok egyensúlyának megtartásában. Mi most 7 érdekességet gyűjtöttünk össze róla:

1. A vér folyékony. És szilárd.

A vérlemezkékből, vörös- és fehérvérsejtekből álló vér igazából egy folyékony kötőszövet, ami képes alvadás útján szilárddá válni. Gondolj csak arra, hogy a vérző sebben a további vérveszteséget minimalizálva hogyan alvad meg a vér.

2. A vér térfogata nem állandó.

Az emberi testben napi szinten változik a vér térfogata, a folyadékbevitelek után ugrásszerűen megnő. A férfiak testében átlag 5-6 liter, míg a nőkben 4-5 liter a jellemző.

3. A vérveszteség lehet gyógymód.

A vér lecsapolását 3000 éve használják a gyógyászatban, pl. amennyiben a testben túl sok volt a vas, akkor egy tű segítségével csökkentették egy kicsit a testben lévő vér mennyiségét.

4. A borbélyüzletek forgó oszlopai kapcsolódnak a vérhez.

Ki nem találnád, hogy miért hozhatók kapcsolatba a férfifodrászatok bejárata mellett díszítő fehér-piros forgó oszlopai a témánkhoz! A piros egyértelműen a vér, a fehér szín pedig a kötszer megjelenítése, mivel régen a fodrászok is elvégezhettek orvosi eljárásokat…

5. A vérsejtek újrahasznosulnak.

Az újrahasznosuló vérsejteknek hála vérveszteség után szervezetünk képes még több vérsejtet előállítani, ám ez nem egy gyors folyamat! A vérvételkor elveszített (max. 470 ml) vért a nők 16 hét alatt, míg a férfiak 12 hét alatt tudják teljesen pótolni. Éppen ezért van az, hogy már 10-20%-os vérveszteség is képes sokkot okozni szervezetünkben.

6. A vérnek van szavatossága.

A vérkomponenseit manapság funkció szerint szétválasztják, hogy a leghatékonyabban lehessen felhasználni, korábban egyben tárolták, emiatt gazdaságtalan volt a folyamat. Míg a vérplazma akár 1 évig is jó még, addig a vörösvérsejtek 6 hétig használhatók fel a véradás után. A vérlemezkék pedig csupán pár napig hasznosíthatók.

+1. Nem minden vér vörös.

Az emberi vér a hemoglobin jelenléte miatt vörös színű. Azonban számos állatfaj létezik, amelynek más színű (zöld, kék. lila avagy sárga) a vére, mivel abban egy másik speciális fehérje van.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...